Govor

Igor Peček

Spoštovane kolegice in kolegi!

Dobro jutro!

Začenjam 64. sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Obveščam vas, da sem do začetka seje prejel tri opravičila in sicer se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: gospod Zmago Jelinčič Plemeniti, gospod Blaž Pavlin in gospa Nataša Sukić vsi, zaradi drugih službenih obveznosti. Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije ter predstavniki Vlade in Državnega sveta, vse navzoče prav lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem. Preden pa preidemo na obravnavo točk iz dnevnega reda vas prosim oziroma mi dovolite eno prošnjo. Namreč prosim vse predstavnike Vlade, ki bodo predstavljali izhodišča pri vseh točkah dnevnega reda, da se pri predstavitvi izhodišč in pa stališč Vlade predvsem opredelijo do tistih delov, kjer je prišlo do sprememb bodisi vsebinskih pri izhodiščih ali stališčih Vlade. Namreč pri vseh treh zasedanjih svetov je na dnevnem redu veliko točk in posamezne točke smo na odboru že obravnavali. Nekatere morda sploh ne bodo uvrščene na dnevni red, zato prosim za racionalnost, če bomo racionalni in se držali reda bomo morda celo uspelo sejo končati do 10. ure.

Sedaj prehajam na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA PRAVOSODJE IN NOTRANJE ZADEVE, KI BO V BRUSLJU 2. IN 3. 12. 2019.

Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade, 21. novembra 2019, na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Prosim, državno sekretarko, mag. Melito Šinkovec iz Ministrstva za notranje zadeve, da nam predstavi izhodišča za področje notranjih zadev.

Izvolite.