Govor

Darja Majkovič

Lepo pozdravljeni.

Ja, drži, socialna varnost je eno izmed področij, kateremu to ministrstvu namenja posebno pozornost. Zavedamo se obstoja ranljivih skupin in problematike teh skupin na podeželju in se zavedamo tudi, da tukaj obstaja nekaj sivih lis.

Eden izmed prvih korakov, ki smo ga storili, je bila ustanovitev sveta za ženske na podeželju. Čeprav to seveda ni edina ranljiva skupina na podeželju, pa vendarle je to neka platforma kakovostna, kjer se pogovarjamo o tej problematiki. Ravnokar zaseda na ministrstvu za kmetijstvo, ta trenutek, ko se mi pogovarjamo.

Potrebno je vedeti, da je tukaj res veliko, veliko zgodb, ki so zelo pomembne. Pomembne so s stališča mladih prevzemnikov. Vemo, da je potrebno razmišljati o generacijski prenovi in pa potrebno je enakovredno razmišljati tudi o tistih starejših, ki kmetije predajajo svojim naslednikom. Zagotovo poznate program oziroma ukrep spodbujanja mladih prevzemnikov, le-ti so upravičeni do določenih sredstev. Do teh sredstev pa niso upravičeni tisti, ki kmetije predajajo. V prejšnjih programskih obdobjih je bilo možno tudi s strani Evropske unije uveljavljati t.i. rento za te, ki so kmetije predajali, vendar to v prejšnjem in prihajajočem obdobju več ne bo možno, zato razmišljamo v smeri bolj, kako bi temu rekla, inovativnega ukrepa v smislu nekega mentoriranja, kjer bi tisti, ki kmetijo predajajo in vemo, da imajo veliko znanja, le-to lahko predajali svojim naslednikom tudi v smislu takšnega ukrepa, ki je finančno podprt. Zato oblikujemo takšen ukrep, predstavili smo ga tudi našim deležnikom, ki so ga pozdravili. Seveda bi si želeli rento, ker je to ukrep, ki je bil že znan in uveljavljen, vendar, kot sem povedala, ta ukrep pač v prihajajočem programskem obdobju ni več dovoljen. Zato se pogovarjamo o tem, rečemo delovni naslov mentoriranju.

Te dni prihajajo k nam pobude številnih deležnikov kako naslavljati problem socialne varnosti in te pobude seveda spremljamo, jih obravnavamo interno in tudi eksterno z deležniki. Smo v dogovorih in v rednih srečevanjih tudi z ministrstvom za delo, kjer bomo skupaj preučili seveda kaj je možno na njihovi strani in kaj je seveda možno tudi na naši strani. Kot je povedal državni sekretar dr. Podgoršek, je še vedno na ravni EU precej nedorečenega, zato tudi, kot je bilo rečeno, še nimamo strateškega načrta in tudi ne ukrepov, ki bi naslavljali socialno varnost. Razlog je en sam, razlog je, da ni znanih pravnih podlag, ki nam bodo to omogočale, niso še potrjene. Zato smo trenutno v fazi, da preučimo predloge, ki so dani na mizo, preučimo kako jih je možno in v kakšni meri prenesti v naše pravne podlage in kako je možno oblikovati ukrepe skupne kmetijske politike za obdobje 2020/2021-2027, kjer bomo te ukrepe tudi, upam da uspešno implementirali, zagotovo so težko pričakovani za vse na podeželju. In mi smo se zavezali tudi v naši resoluciji Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2020/2021, da bomo te ukrepe v največji možni meri in seveda v skladu z razpoložljivimi finančnimi sredstvi, ki še tudi niso potrjena na ravni EU, žal, pa bi si želeli, da bi bila, potem tudi uspešno izvajali.

Hvala lepa.