Govor

Mojca Žnidarič

Torej, vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Začenjam 34. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Zadržanih oziroma opravičil nisem prejela na seji pa kot nadomestni člani oziroma članice odbora s pooblastili sodelujejo: poslanec Andrej Rajh nadomešča poslanca Vojka Starovića, poslanka gospa Nataša Sukič nadomešča poslanca Primoža Siterja in še eno pooblastilo poslanec Jože Lenart nadomešča poslanca Aljaža Kovačiča. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem. Dnevni red ima eno točko in sicer Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Prehajamo na to 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O STARŠEVSKEM VARSTVU IN DRUŽINSKIH PREJEMKIH.

Gradivo je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in sicer zahteva za sklic nujne seje odbora, predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Komisije Državnega sveta, vloženi amandmaji kvalificiranih predlagateljev in pregled amandmajev. Dopolnjen pregled vseh amandmajev se še ravno pripravlja. Vabljeni: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Študentska organizacija Slovenije in Rejniško društvo Slovenije. Kolegij Predsednika Državnega zbora je na 51. seji 22. novembra 2019 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. in 142. člena Poslovnika. K predlog zakona so bili vloženi amandmaji kvalificiranih predlagateljev in sicer amandmaji poslanskih skupin koalicije, Poslanske skupine Nove Slovenije, Poslanske skupine SDS in Poslanske skupine Levica. Kot že rečeno boste pregled amandmajev vseh teh torej kmalu prejeli na klop. Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Želi predlagatelj zakona podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona? Izvolite, ministrica za delo, gospa Ksenija Klampfer.

Izvolite.