Govor

Hvala, predsedujoči.

Glejte, v Levici sicer nujnima postopkoma ne bomo nasprotovali, ocenjujemo pa, da gre za izrazito piar potezo, za slepilni manever, ki dobesedno prikriva resnično dogajanje oziroma nekako prikriva neaktivnost pristojnih organov. Zakaj to pravim - zato, ker vse zakonske podlage že obstajajo, da bi lahko ukrepali in bi morali ukrepati in ukrepati bi morali že včeraj. Tako je to golo sprenevedanje. Pa bom malo osvetlila to, kar trdim. Namreč, vse skupaj se je začelo že jeseni leta 2018, ko smo vsi na socialnih omrežjih lahko videli fotografije oborožene skupine, ki se je urila v štajerskih gozdovih in se je poimenovala Štajerska Varda. Pa ne bom zdaj citirala tega, kar je Šiško takrat izjavil, ampak Štajerska Varda sprva ni bila specializirana za zaščito državne meje in lov na migrante, to, kar je danes, ampak so izjavili, da Deželo Štajersko branijo pred komerkoli, ki ima karkoli proti nam oziroma skuša omejevati temeljne človekove svoboščine, in vse skupaj se je dogajalo na tako imenovanem ozemlju Dežele Štajerske. Vsi smo to videli, kajne. Javnost se je zgražala, zakaj policija ne ukrepa. Zaradi pomanjkanja nadzora so takrat očitki leteli tudi na Sovo. Pa gremo naprej. Zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve sta se sicer nato bila obsojena Andrej Šiško, vodja Varde, in Matej Lesjak, član Izvršilnega odbora Podmladka SDS. Malo zatem se je pa Štajerska Varda prekvalificirala in pričela nadzorovati mejo in loviti migrante. Izvaja dobesedno odprti lov na migrante. In vse skupaj vedno bolj spominja, kot da so se izdajali za neke uradne osebe, in še danes izvajajo urjenja in naj bi izvajali opazovanja in nadzor meje celo z letalom. In kljub vsemu se do danes ni zgodilo nič, kajne - nič. In to je dejansko… Čeprav imamo vse zakonske podlage, in bom potem navedla te podlage. Torej, današnja situacija pa še zdaleč ni nova. Že leta 2011 ste v Državnem zboru imeli preiskovalko o ekstremističnih skupinah v Sloveniji. In preiskovalna komisija je ugotovila, da je Sova prikrivala podatke o obstoju ekstremističnih skupin in o konkretnih povezavah teh skupin s točno določeno politično stranko; jo lahko kar lepo ugibamo, namreč, takratni direktor Sove je bil Damir Črnčec. In danes imamo enako situacijo. Tudi tokrat je bil Šiško aretiran član Izvršnega odbora Podmladka SDS in Matej Lesjak, ki je bil tudi obsojen na pogojno zaporno kazen. Imamo torej desno ekstremistično skupino, ki se uri po gozdovih, sprehaja oblečena v uniforme, v rokah drži imitacijo kalašnikova in javno razglaša dejstvo, da se gredo lov na ljudi. To imamo mi danes, gladko, in nihče ne ukrepa. Svetovalec predsednika za nacionalno varnost Vlade Marjana Šarca je točno Damir Črnčec, tisti direktor Sove, ki je prikrival podatke o obstoju desnih ekstremističnih skupin, in ta isti človek zdaj napove spremembo zakonodaje, češ da drugače ne moremo ukrepati, čeprav bi lahko ukrepali in morali ukrepati, ker vse podlage za to že imamo.

Torej imamo danes na mizi dva predloga, ki v resnici ne spreminjata ničesar, zato v Levici ocenjujemo, da gre za goli slepilni manever, za čisto piar potezo. Skratka, kot sem rekla, policija bi morala že včeraj, ne danes, ukrepati in bi lahko ukrepala. Štajerska Varda ne bi smela do meje niti priti, kaj šele tam že mesece delati stvari, ki so povsem nedopustne. In zdaj poglejmo, mi imamo člen Zakona o javnem redu in miru, to že imamo, kajne. Poleg tega zdaj vi dajete novo obliko prekrška, dodajate, ki ga že danes policija ne izreka. Poleg tega dejanje, ki ga že danes Kazenski zakonik določa kot kaznivo, če se nekdo izdaja za uradno osebo, dodajate v ta zakon, kot da gre za prekršek - nekdo, ki bi sicer moral v zapor, bo raje namesto tega kaznovan. Mislim, to je ta absurd. Mi že imamo podlago, ne moreš se ti izdajati za uradno osebo. To govori Kazenski zakonik. Sedajle bo to prekvalificano v prekršek. Enako je s prepovedjo uporabe maskirnih oblačil, uniform in drugih oblačil. Če nekdo zbuja videz, da izvaja naloge uradnih ali vojaških oseb je to danes kaznivo dejanje. Vi boste pa to raje obravnavali kot prekršek. Se pravi, kaj se mi tu gremo? Nekaj, kar je že kvalificirano kot kaznivo dejanje se sedajle prekvalificira v zgolj prekršek. In prosim, če mi lahko kdo pojasni, kdo pred sodiščem zaradi izdajanja za uradno osebo se je že znašel že sedajle v tem času, ne glede na to, da imamo že mi podlage? Ne, seveda se ni. In zanimivost še ena, večkrat smo imeli primere, ko so se posamezniki izdajali za policiste, ustavljali vozila, nadzorovali promet ali kaj podobnega. In vsi so bili do danes lepo obravnavani kot storilci kaznivega dejanja. Sedaj naenkrat pa to ne bi bilo več kaznivo dejanje, ampak bi bil prekršek. Zanima me, zakaj za štajersko vardo nenadoma veljajo povsem druga in drugačna pravila, za nekaj kar je skrajno nevarno, skrajno ekstremistično in resnično ogrožajoče? Zakon o nadzoru državne meje določa, da je za nadzor državne meje pristojna policija. Samo policija lahko nadzoruje državno mejo. In če nekdo opravlja dejanja, ki ga je upravičen opraviti samo uradna ali vojaška osebe se kaznuje z zaporom do enega leta. Tako pravi zakon. Varda opravlja nadzor meje, ki bi ga morala in ga lahko opravlja samo policija. Mene sedaj resno zanima, pri vsem tem slepomišenju, kdo v resnici ščiti vardo, zakaj se jih ne preganja, pri čemer je zakonodaja povsem jasna, povsem nedvoumna, že obstoječa? Celo rahlja se to zakonodajo, ko se stvari iz kaznivega dejanja prekvalificirajo v prekrške.

Poleg tega ocenjujemo, da sta ta predloga izrazito…/nemir v dvorani/, pa prosim, če predsedujoči poskrbite, da ne bi bilo klepetanja, ker je moteče, ko človek razpravlja… Jaz sem tudi poslušala, ko so drugi…