Govor

Dobran Božič

Najlepša hvala. Dobro jutro vsem! Spoštovana gospoda predsedujoča! Spoštovani gospe poslanke in poslanci! Dovolite mi, da vam predstavim izhodišča za udeležbo slovenske delegacije na rednem zasedanju sveta za splošne zadeve, ki bo 10. decembra 2019 v Bruslju.

Na dnevnem redu so naslednje točke: večletni finančni okvir za obdobje 2020-2021, 2020-2027, priprave na zasedanje Evropskega sveta 12. in 13. decembra, nadaljnje ukrepanje po zasedanju Evropskega sveta, časovni načrti evropskega semestra za leto 2020, zakonodajno načrtovanje, vrednote Unije na Madžarskem in pravna država na Poljskem.

Večletni finančni okvir za obdobje 2020-2021, 2020-2027. Svet za splošne zadeve bo opravil politično razpravo o novem proračunu Evropske unije, predvsem v luči njegove obravnave na decembrskem zasedanju Evropskega sveta. Finsko predsedstvo je ta teden posredovalo posodobljen pogajalski okvir. Gre za obsežen dokument z navedbo številk glede obsega proračuna in razdelitve finančnih sredstev po posameznih poglavjih. Slovenija se bo v razpravi, tako kot sedaj, osredotočila na prioritete, ki so bile že večkrat predstavljene tudi v Državnem zboru in ki so povezane z obsegom kohezijske ovojnice za Slovenijo, obsegom sredstev za politiko razvoja podeželja in iskanje rešitev za padec sredstev v kohezijski regiji zahodna Slovenija. Večletni finančni okvir bo ena izmed osrednjih tem na zasedanju Evropskega sveta, zato bi se k njemu, če dovolite, vrnil pri naslednji točki.

Priprave na zasedanje Evropskega sveta 12. in 13. 2019. Sveta za splošne zadeve bo naslednji teden obravnaval osnutek sklepov za decembrsko zasedanje Evropskega sveta. Voditelji držav članic Evropske unije se bodo osredotočili na podnebne spremembe in na večletni finančni okvir za obdobje 2020-2021, 2020-2027.

Pod razno bodo razpravljali tudi o predlogu za pripravi konference v prihodnosti Evropske unije, o partnerstvu Evropska unija – Afrika in o zastoju v delovanju mehanizma svetovne trgovinske organizacije za reševanje sporov. Več o zasedanju in podrobnejših stališčih Republike Slovenije bi navedel, če se strinjate, v okviru predstavitve izhodišč za udeležbo predsednika Vlade gospoda Marjana Šarca na decembrskem zasedanju Evropskega sveta.

Naslednja točka Nadaljnje ukrepanje po zasedanju Evropskega sveta. Svet se bo v nadaljevanju seznanil uresničevanjem do sedaj sprejetih sklepov Evropskega sveta. Razprava o tem ni predvidena.

Časovni načrt evropskega semestra za leto 2020. Naslednje hrvaško predsedstvo bo na zasedanju sveta za splošne zadeve predstavilo časovnico izvajanja evropskega semestra v naslednjem letu. Širša razprav ni predvidena.

Slovenija podpira izvajanje evropskega semestra na način, da bo zagotavlja učinkovit okvir za utrjevanje ekonomske in monetarne unije. Želimo predvsem, da Evropska komisija objavi predloge priporočil državam članicam dovolj zgodaj, da bo možna njihova ustrezna obravnava na nacionalni ravni in v EU odborih.

Zakonodajno načrtovanje. Svet za splošne zadeve bo predvidoma izmenjal mnenja o prednostnih nalogah, za katere ocenjuje, da bi morale biti vključene v večletno zakonodajno načrtovanje in v delovni program Evropske komisije za prihodnje leto. Tudi na podlagi te razprave bo komisija v novi sestavi oblikovala svoj program dela in ga predstavila predvidoma v začetku naslednjega leta. Svet pričakuje, da bodo vse tri inštitucije, to je komisija, svet in evropski parlament, v kratkem izmenjala mnenja o glavnih ciljih in skupnih prednostnih nalogah v novem mandatu. Prizadeva si, da bi inštitucije učinkovito sodelovale pri uresničevanju strateške agende za obdobje 2019-2024, ki jo je junija letos sprejel Evropski svet. Slovenija navedene usmeritve glede medinstitucionalnega sodelovanja podpira.

Vrednote unije na Madžarskem. Obrazloženi predlog v skladu s členom 7/1 v pogodbi o Evropski uniji. Svet bo opravil drugo zaslišanje Madžarske v skladu s postopkom po 7. členu pogodbe o Evropski uniji, in sicer v zvezi z obstojem jasnega tveganja, da Madžarska resno krši temeljne vrednote Evropske unije in vladavino prava. Tokrat bodo vprašanja osredotočena na tri teme, in sicer: 1. neodvisnost sodstva in drugih inštitucij ter pravice sodnikov, 2. svobodo medijev in 3. akademsko svobodo. Slovenija je, kot druge podobne misleče države članice, zaskrbljena zaradi slabšanja stanja na področju vladavine prava in kršenja skupnih vrednot Evropske unije. Pozdravljamo priložnost za konstruktivni dialog. Želimo si, da bi se stanje izboljšalo, kajti prepričani smo, da je spoštovanje temeljnih načel in vladavina prava ključni element za delovanje Evropske unije kot celote. Gre za skupno odgovornost držav članic in inštitucij, pri katerem odstopanje ni možno.

Pravna država na Poljskem. Obrazložitveni predlog v skladu s členom 7/1 pogodbe o Evropski uniji. Pri tej točki se bo svet seznanil z aktualnimi razmerami na področju pravne države na Poljskem, ki jih bo predstavila Evropska komisija. Nedavno je namreč sodišče Evropske unije razsodilo v dveh primerih povezanih z neodvisnostjo sodstva, ker so razmere zaskrbljujoče. Poljska bo imela priložnost, da se odzove na navedbe. Slovenija pozdravlja priložnost za seznanitev s stanjem vladavine prava na Poljskem v senci novih okoliščin oziroma zadnjih sodb sodišča Evropske unije, ki izražajo znaten dvom v neodvisnost pravosodja v tej državi. Slovenija se zavzema za spoštovanje skupnih vrednot Evropske unije in vladavino prava in pričakuje spoštovanje sodb sodišč. Hvala za vašo pozornost.