Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 17. redno sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani komisije: Violeta Tomić, Ferenc Horvŕth in Janja Sluga. Po pooblastilu pa nadomeščajo Robert Pavšič kolegico Lidijo Divjak Mirnik, Predrag Baković mag. Bojano Muršič in Pa Eva Irgl Danijela Krivca.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. Določitev kandidacijskega postopka za imenovanje predsednice ali predsednika in devetih članov Nadzornega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško.

6. 10. 2019 in 11. 12. 2019 ste prejeli predloge za razširitev dnevnega reda z novimi 2., 3. in 4. točko, in sicer: 2. točka: Predlog sklepa o imenovanju članice in namestnice članice Sveta za sistem plač v javnem sektorju, 3. točka: Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto Okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Kranju in 4. točka: Predloga za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniški mesti Okrožnih sodnic na Okrožnem sodišču v Kranju.

Ali želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev dnevnega reda seje z navedenimi točkami? (Ne.)

Prejel sem še eno pooblastilo. Mag. Andrej Rajh s pooblastilom nadomešča Mašo Kociper.

V skladu 64. členom Poslovnika Državnega zbora prehajamo na glasovanje o predlogih za razširitev.

Prvo glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo drugo točko.

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (11 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Sedaj glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 3. točko.

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (13 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 4. točko. Začenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (13 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu s 101. členom poslovnika sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOLOČITEV KANDIDACIJSKEGA POSTOPKA ZA IMENOVANJE PREDSEDNICE ALI PREDSEDNIKA IN DEVETIH ČLANOV NADZORNEGA ODBORA SKLADA ZA FINANCIRANJE RAZGRADNJE NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO IN ODLAGANJA RADIOAKTIVNIH ODPADKOV IZ NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO. Delovno gradivo z opisom postopka imenovanjem in predloga sklepa ste članice in člani prejeli v sistemu UDIS.

Uvodna pojasnila: V skladu z drugim odstavkom 7. člena Zakona o Skladu za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško nadzoruje delo sklada Nadzorni odbor, ki ima predsednika in devet članov, ki jih imenuje in razrešuje Državni zbor. Statut Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in za odlaganje radioaktivnih odpadkov Nuklearne elektrarne Krško v 19. členu določa, da mandat članov Nadzornega odbora traja pet let in da so člani lahko ponovno imenovani.

Zaradi izteka mandata Nadzornemu odboru v februarju 2020 mora Državni zbor imenovati novo predsednico oziroma predsednika in devet članov Nadzornega odbora sklada. Predlagam, da zaradi praznikov in parlamentarnih počitnic določimo nekoliko daljši rok za posredovanje predlogov kandidatov, in sicer do vključno 15. januarja 2020 in da s točko imenovanje novega Nadzornega odbora sklada širimo januarsko sejo Mandatno-volilne komisije, predvideno za 23. 1. 2020.

Odpiram razpravo članic in članov komisije. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne in zaključujem razpravo.

Imamo še eno pooblastilo: Jernej Vrtovec nadomešča po pooblastilu Jožefa Horvata.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklep: »Mandatno-volilna komisija pozove poslanske skupine, da je do vključno srede, 15. 1. 2020 posredujejo predloge kandidatov za predsednico ali predsednika in devet članov Nadzornega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško.«

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (15 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG SKLEPA O IMENOVANJU ČLANICE IN NAMESTNICE ČLANICE SVETA ZA SISTEM PLAČ V JAVNEM SEKTORJU. Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli: poziv poslanskim skupinam k predlaganju kandidatov, delovno besedilo predloga sklepa in seznam kandidatk, ki so objavljeni na spletni strani Državnega zbora z razširitvijo seje in predloga poslanske skupine, ki ste ju članice in člani komisije zaradi varstva podatkov prejeli v varovani sistem UDIS.

Uvodna pojasnila: V skladu z drugim odstavkom 34. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju predstavnika v Svet za sistem plač v javnem sektorju imenuje tudi Državni zbor. Na podlagi odloka o ustanovitvi Sveta za sistem plač v javnem sektorju imenuje Državni zbor enega člana in enega namestnika člana.

Glede na dopis Ministrstva za javno upravo z dne 27. 11. 2019, ki je Državni zbor obvestilo o poteku mandata članom in namestnikom članov Sveta za sistem plač v javnem sektorju, sem poslanske skupine pozval, da predlagajo kandidate za člana in namestnika člana. Predloge je posredovala Poslanska skupina Lista Marjana Šarca, ki za članico sveta predlaga generalno sekretarko Državnega zbora Uršulo Zore-Tavčar, za namestnico članice pa poslanko Lidijo Divjak Mirnik. Predloga sta popolna in pravočasna.

Odpiram razpravo članic in članov komisije. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne in zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se za članico Sveta za sistem plač v javnem sektorju imenuje Uršula Zore Tavčar, za namestnico članice pa Lidija Divjak Mirnik.«

Začenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (13 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem tudi to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IZVOLITEV V SODNIŠKO FUNKCIJO NA SODNIŠKO MESTO OKRAJNE SODNICE NA OKRAJNEM SODIŠČU V KRANJU, ki ga je Državnemu zboru predložil Sodni svet. Del gradiva je objavljen pri EPI, obrazložen predlog Sodnega sveta pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. K tej in naslednji točki dnevnega reda je bil vabljen dr. Erik Kerševan, predsednik Sodnega sveta. Seje pa se udeležuje generalna sekretarka Sodnega sveta gospa Maja Rozman, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Sodni svet na podlagi 130. člena Ustave Republike Slovenije, prvega odstavka 23. člena Zakona o Sodnem svetu ter 19. člena Zakona o sodniški službi Državnemu zboru predlaga, da v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Kranju izvoli Jasno Svršina?.

Želi generalna sekretarka Sodnega sveta dodatno obrazložiti predlog? Ugotavljam, da ne. Odpiram razpravo članic in članov komisije. Želi kdo razpravljati? Izvolite, Anja Bah Žibert.