Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe in gospodje, dobro jutro! Začenjam 28. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da je zadržan in se današnje seje ne more udeležiti član odbora Primož Siter. Kot nadomestni član na seji odbora sodeluje Andrej Rajh namesto Franca Kramarja iz Poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red in ker do danes nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - MNENJE ODBORA O ZAHTEVI DRŽAVNEGA SVETA ZA PONOVNO ODLOČANJE DRŽAVNEGA ZBORA O ZAKONU O UKREPIH NA PODROČJU PLAČ IN DRUGIH STROŠKOV DELA V JAVNEM SEKTORJU ZA LETI 2020 IN 2021 TER IZREDNI USKLADITVI POKOJNIN.

Državni svet je na 8. izredni seji, 28. novembra 2019, sprejel zahtevo, da Državni zbor ponovno odloča o navedenem zakonu, ki ga je Državni zbor sprejel na 13. seji, 21. novembra 2019. Zahteva Državnega sveta je bila Odboru za finance kot matičnemu delovnemu telesu posredovana v mnenje na podlagi 147. člena Poslovnika Državnega zbora.

S strani skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim Branetom Golubovićem je bila dne 29. novembra 2019 vložena tudi zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora s to in tudi naslednjo točko dnevnega reda, in sicer za danes, 2. decembra 2019. Dne 29. novembra 2019 je odbor pridobil tudi soglasje predsednika Državnega zbora, da skliče nujno sejo odbora ta ponedeljek v zdajšnjem času, ki je sicer predviden za delo z volivci v poslanskih pisarnah.

K obravnavi te točke dnevnega reda so vabljeni: Državni svet, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki se je opravičilo, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za finance in Zakonodajno-pravna služba.

Kot gradivo ste s sklicem seje prejeli zahtevo Državnega sveta z dne 28. novembra 2019 za ponovno odločanje o zakonu. Prejeli ste tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Vlade, obe mnenji z današnjim dnem.

Začenjamo obravnavo zahteve Državnega sveta za ponovno odločanje o Zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin.

Najprej dajem besedo predstavniku Državnega sveta za obrazložitev zahteve. Državni svetnik, gospod Branko Šumenjak, izvolite, imate besedo.