Govor

Miha Jazbinšek

Bom poskusil. Torej, sklep, da Odbor za zdravstvo predlaga Ministrstvu za zdravje, da zagotovi finančne in prostorske možnosti za širitev tega inštituta, je napačen. Te možnosti, v kolikor gre za to parcelo, ki je 8.000 kvadratnih metrov, so seveda že zagotovljene. Če pa bi šlo za širše območje, to se pravi še za druge parcele, ki so predmet dražbe, potem bi bila pa pesem malo drugačna.

V pojasnilo. V informacijskem sistemu javni pogled v podatke o nepremičninah je teh 8.000 kvadratnih metrov, ki so funkcionalno zemljišče, pozidano zemljišče, ocenjeno na 20 evrov po kvadratnem metru. To je iz tega naslova, ker se za funkcionalna zemljišča uporablja neke metode vrednotenja. Sicer obstoja možnost, da je funkcionalno zemljišče zajeto že v ceni samega objekta. Ampak tukaj uporabljam drugi model.

Javni subjekt ne more z javnim subjektom se pogovarjati o parceli, ki je evidentno funkcionalno zemljišče od tega objekta, drugače kot z sledečim sklepom. Mestna občina Ljubljana bi morala izdati Republiki Sloveniji odpisno dovoljenje oziroma zemljiškoknjižno dovolilo za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo na tem funkcionalnem zemljišču.

Seveda je v krizi ta država. Gospod Janković perfektno ve v kakšni krizi je. Devet ministrov ni do sedaj uredilo tega, od kar se je začelo urejati. V resnici se je začelo urejati 2007. To se pravi, ta nesposobnost, ki se sedaj artikulira kot določitev pripadajočega zemljišča, ne vem kako bodo to določevali ali bodo šli preko Svetla? ali bodo šli preko zvetla ena ali bodo šli preko tega, kar sedaj Ministrstvo za pravosodje pripravlja, to se pravi v spremembo Zakona o stvarnih lastninskih razmerjih. To je humorna situacija, kar se tiče države.

To zemljišče, ki je predmet javne dražbe, ima pa še drugi del do tistih 20.000 in še nekaj. Tisti drugi del je pa vpisana. Tam so vrtički in neke take reči. Tu je MOL vpisan, in sicer z vrednostjo 3,75 evrov na kvadratni meter. To se pravi, da je to zanimivo koliko je uporaben za javno pravne subjekte. Javni pogled v podatke o nepremičninah Republike Slovenije in seveda kako je to perfektno za bodoči zakon o davku na premoženju in ostalo. To se pravi, to so humorne stvari. Zakaj? Zato ker ni vrednotena z naslova namena, namenske rabe. Teh modelov sploh ni.

Sedaj bom na enem drugem primeru, ki je podoben primer, enakih udeležencev MIAS in pa občina na funkcionalnih zemljiščih, ki bi morala biti v lasti Republike Slovenije, pokazal v bistvu za kaj sedaj gre. Namreč, hočem povedati, da na tem vašem funkcionalnem zemljišču je vpisana Mestna občina Ljubljana kot lastnik in kot začasni upravljavec. V enem drugem primeru izpred 10 let je bilo doseženo vsaj to, da je na funkcionalnem zemljišču vpisan nek Dom starejših občanov v Šiški vsaj kot začasni upravljavec. Spet ne kot lastnik, čeprav bi moral biti vpisan kot lastnik, ampak je vpisan kot začasni upravljavec. Pred 10 leti je bilo doseženo, da se je potrudila država vsaj stavbo vpisati v last Republike Slovenije. Funkcionalnega zemljišča pa ne. Razvojno območje v vašem primeru je tista druga površina, mogoče bi bila tudi lahko tudi razvojno območje. Razvojno območje pa je sedaj v privatni lasti. Model je bil zelo enostaven. Ker je bil citiran zakon o glavnem mestu, bom samo povedal kaj je bila zadnja točka mojega teksta, ki je bil leta 2. maja 2008 dostavljen Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide in pa Komisiji za nadzor javnih financ. Zadnja točka je bila ta, da obsoja utemeljen sum korupnega inklintilističnega? značaja, da je pasivnost državnih institucij na račun lastniških upravičenj Republike Slovenije rezultat pogajanj pod taktirko ministra Gregorja Viranta v okviru timov za mestno državne projekte v okviru Zakona o glavnem mestu. Od takrat naprej se stalno o funkcionalnih zemljiščih, ki bi morala biti v lasti države Slovenije, nekaj pogaja. O teh pogajanjih je bil Državni zbor obveščen.

Tam je zanimiv mogoče en stavek, da ga povem, ki se dejansko nanaša na paralelo, ki pa tukaj tudi pride v poštev, ker gre za oskrbovana stanovanja. Državna oblast obtožujem ministrici in ministri mag. Irena Klinar, mag. Anton Rop, Miha Brejc, Vlado Dimovski, Janez Drobnič, Marjeta Cotman, da citiram v zaporedju najmanj od leta 1994 do 2008 niso uredili zemljiškoknjižnih lastniških upravičenj Republike Slovenije. To je dejstvo. Ministrstvo se nekaj pogaja. Ministra slišimo, da govori o 100 evrih, da pa bi bila mogoče sprejemljiva cena, da se tukaj nekaj dogaja.

To se pravi, ta model bom še predstavil, ki je v primeru MIAKSA takšen, da je Janković v dogovoru, pri čemer so izigrali Republiški sklad, ta sklad, ki ima stanovanja. Takrat je mesto uveljavilo 40 % udeležbo v zasebnem projektu varovanih stanovanj, ampak kot zemljo pa je prikazalo kot funkcionalno zemljišče v republiški lasti, ki bi moralo biti. Tako so ta oskrbna stanovanja, ki jih MIAKS gradi zelo draga, ker so morali dati Mestni občini Ljubljana in ta Mestna občina Ljubljana ima dejansko res tam nekaj stanovanj pod pogoji, s katerimi jih daje v najem. Ta oskrbna stanovanja pa ne vem, ker ne zasledujem.

Tu se obeta podobna situacija. MIAKS pove, da prvič ne bo šel na dražbo, drugič bo plačal toliko in toliko, mesto bo uveljavljalo dejansko republiško lastnino. Moram pa reči, da to pravobranilstvo oziroma danes se reče odvetništvo, ki sicer napoveduje to tožbo, sicer v praksi ravna kot tisti, ki vsa ta handlanja oziroma zadnji primer, ki ga poznam, je handlanje med Mestno občino in med Ministrstvom za obrambo. Kar menjajo parcele. Menjajo parcele, tudi zemljišča nekaterih zasebnih subjektov.

Moram reči, da je pravobranilstvo v določenem obdobju pred Virantovo intervencijo, bom samo stavek zaključil, je spoštovalo recimo urbanistični akt, ki je za Dom starejših občanov eksplicitno napisano funkcionalno zemljišče Doma starejših občanov. Ampak takrat je v ustnem razgovoru, nikoli ni dalo mnenje, pa reklo, da za njih velja zemljiška knjiga. Sedaj se je bati, da bo to prakso, da velja za njih zemljiška knjiga tudi na teh 8.000 kvadratnih metrov, težko uveljavljalo, ker bo sodišče, ki v izvenpravnem postopku te stvari ugotavlja, imelo neke judikate in bo lahko temu pravobranilstvu izreklo iz naslova judikatov neko… To je moč Jankovića. Izkoriščaš šibkost države in ministrstev. Hvala lepa.