Govor

Hvala lepa. Lepo pozdravljeni na sklicu današnje seje, ker smo jo v bistvu sklicali zaradi onemogočanja širitve Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča prejšnji teden, zato je to zahteva za sklic nujne seje Odbora za zdravstvo.

Naj na začetku povem, da je bilo težko poslušati kako se bo v neposredni bližini URI Soča izvedla dražba zemljišča, na katerem naj bi se v prihodnjih letih začela širiti URI Soča ali pa Univerzitetni rehabilitacijski inštitut. Predvsem, če pogledamo kaj sploh je ta URI Soča. To je organizacija, ki izvaja celostno rehabilitacijo z namenom izboljšanja kakovosti življenja pacientov in vračanja v ustrezno življenjsko okolje. Vloga in pomen tega inštituta za delovanje zdravstvenega sistema v Sloveniji je neprecenljiva. Inštitut pokriva raziskovanje s področja medicine, rehabilitacijskega inžineriga, protetike, ortotike, biomedicinske tehnike, sodeluje v programih in projektih s področja telediagnostike, telemedicine, telerehabilitacije, rehabilitacijske robotike, samostojnega bivanja invalidnih oseb in oseb z gibalnimi težavami. Se pravi govorimo o inštitutu, ki je edinstven v Sloveniji, ki ima zelo velik potencial že v preteklosti razvoja in tudi v prihodnje, ki je prejel številna mednarodna priznanja in predvsem omogoča vsem ljudem, ki si po taki ali drugačni prometni nesreči, poškodbi, po kapeh lahko izboljšajo samo življenje.

Zakaj je prišlo tudi do tega sklica je, da je bilo objavljeno, da bo v četrtek, se pravi ta četrtek, potekala dražba površin, ki so tik ob rehabilitacijskem inštitutu. Zagotovo se vsakemu posamezniku postavi vprašanje, kaj se je do sedaj dogajalo. Zakaj že do sedaj ni prišlo do odkupa? Zakaj mogoče tudi sam inštitut pa tudi ministrstvo ni prepoznalo pomena tega zemljišča? In seveda kako je mogoče, da so plani narejeni, da bo do širitve prišlo, hkrati pa se potem župan Mestne občine Ljubljana odloči, da bo prodal vse parcele, ki tik ob Soči?

V bistvu nekako s to današnjo sejo želimo preprečiti možnost, da bi se pri prodaji posamezniki okoristili na škodo interesov družbe, ker širitev Uri Soča mislim, da je interes slovenske družbe in da je potrebno tukaj pogledati kaj lahko kot družba naredimo skupaj, da bi do širitve čimprej prišlo. Nadaljnji razvoj tega instituta je tako pomemben in tako uglednega inštituta kot je inštitut SOČA, je namreč res interes celotne države in vsakogar.

Mi smo predlagali dva sklepa. Prvi sklep je: »Odbor za zdravstvo se je seznanil s problematiko onemogočanja širitve Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta SOČA.«

Drugi sklep je: »Odbor za zdravstvo predlaga Ministrstvu za zdravje, da zagotovi finančne in prostorske možnosti za širitev Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta SOČA.«

Zakaj že zadnjih devet let, kot smo izsledili iz različnih medijev danes, ki so prihajali in iz različnih pisem, pravijo, da se enostavno ne najde soglasja, ki bi omogočal inštitutu SOČA, da bi se širil. Devet let že potekajo dogovori kako bo.

Povedala bi samo še to, da imamo poseben Zakon o glavnem mestu Republike Slovenije. V 4. členu v drugem odstavku piše: »Vlada in Mestna občina imata pravico in dolžnost pozvati Vlada Mestno občino, Mestna občina pa Vlado vsakokrat, ko menita, da je potrebno sodelovanje pri pripravi in uskladitvi prostorskih aktov in razvojnih programov ter pri usklajenem izvajanju nalog po tem zakonu.« Se pravi, po 4. členu Zakona o glavnem mestu Republike Slovenije sploh ne bi smela priti ven informacija, da prihaja do kakršnekoli namere prodaje na dražbi zemljišča ob URI SOČA.

Danes, ko nam je župan posredoval pismo – upam, da ste ga vsi uspeli v tem kratkem času prebrati – je povedal, da je on to dal na dražbo zato, da bo videl kakšna je cena tega zemljišča. Še enkrat povem. Lokalne skupnosti in občine niso gospodarske družbe in ne smejo gledati kako bodo kovale nek dobiček. Oni delajo v korist občanov, tukaj lahko rečem, občanov Republike Slovenije, ker pa imamo glavnino zdravstvenih ustanov skoncentrirano v Ljubljani pa mislim, da po takem zakonu, ki govori kaj je glavno mesto Republike Slovenije, mora delovati tudi v korist vseh državljank in državljanov, vseh bolnikov in vseh pacientov. To ne more biti odločitev, ki si jo nekdo čez noč spomni. Sedaj bom pa preveril kakšna je kaj možnost, da bom to prodal.

Seveda je tukaj tudi moja kritika na vse Vlade in vsa ministrstva, ki dejansko niso nikoli zagotovile toliko proračunskih sredstev, da bi do tega odkupa prišlo in že do širitve. Ampak je potrebno tukaj v obzir vzeti, da za prihodnje župan Občine Ljubljana Zoran Janković je s tem pismom tudi povedal, da parcel ob URI SOČA v četrtkovih dražbah ne bo. Pričakujem seveda in tudi z našimi sklepi, ki jih predlagamo v Novi Sloveniji zavezujemo, da vendarle najdete skupni jezik in da se vendarle naredi korak naprej. Seznanjena sem bila, da obstaja načrt razvoja URI SOČA ali pa elaborat do leta 2020 kako naj bi se URI SOČA širil. Čez dobre tri tedne bo že leto 2020, sedaj bi morali pripraviti verjetno že drugega. Ne vem koliko ste od tega uresničili. Želela bi, da tukaj poveste. Pa vendarle, da se stvari premaknejo naprej.

Naša želja v Novi Sloveniji je, da se stvari premaknejo naprej in da se omogoči razvoj URI SOČA, zato ker so dobri, zato ker so edini v Sloveniji, ki poskrbijo za tiste, ki se dejansko znajdejo nekje v nekem težkem življenjskem obdobju in jih poskušajo kar po najbolj človeški plati pripraviti nazaj v samostojno življenje.

Toliko za uvod. Hvala lepa.