Govor

dr. Franc Trček

Hvala za besedo. Lep pozdrav, gospa kandidatka.

Zdaj, strinjam se z vami, da je potrebno osvežiti akcijski načrt. V petek 13. smo na pobudo poslanske skupine Levica imeli izredno sejo, 11., matičnega delovnega telesa, ki se ukvarja z evropsko kohezijo. In to je bil tudi naš predlog in koalicija, ki vas predlaga, je glasovala proti, ne. Skratka, že v štartu imate neko nesrečno situacijo.

Ker je kar nekaj vprašanj, bom šel na njih. Ali ste osebno za dva ločena OP-ja ali ne? Drugo vprašanje, seveda imamo neko težavo, ker nimamo že izoblikovanih regij, tudi na ravni izvajanja kohezije – kakšno je vaše stališče do predloga regij 10+2? Navsezadnje Avstrija je štirikrat večja, pa ima manj regij oziroma dežel kot je v tem predlogu. Stanje SVRK-a upam, da ste spoznala, sama ste že omenjala informatiko, ki je velika težava – ne mine teden, da se vsaj nekajkrat ne sesuje EMA. Kako boste to reševali in vaša ocena koliko milijonov bi urgentno potrebovali za ureditev informatike na SVRK-u? Zadeva, ki zelo šepa, kar so nas opozarjal številni deležniki v petek je, sem prehiter, ne, je koordinacija med SVRK-om in dajmo reč desetimi ministrstvi. V bistvu že, koliko kandidatov smo imeli, en, dva, štirim kandidatom sem že težil z neko zgodbo back »ofisa« na terenu. Vaše stališče do tega, še vedno ga ni. Zakaj to govorim? Glejte jaz prihajam iz občine Maribor, pa ima že občina Maribor kot druga največja občina v državi tudi po kadrih v bistvu težave z izvajanjem kohezije v praksi. Zdaj sami veste, da bo bodoča kohezija pomenila občutno zmanjšanje sredstev, zlasti za zahodno kohezijo in še večji problem bo problematika sofinanciranja ki bo moralo se izvajat v večjem znesku. Zdaj kakšno je vaše stališče do zakonov v mestnih občinah? A ga nujno potrebujemo ali ne? Ter vaš pogled na reformo lokalne samouprave navsezadnje, ki se dokaj uspešno izvaja na Avstrijskem štajerskem, ker se bojim da v naslednji perspektivi glede na obseg obveznih nalog občin enostavno ne bo, kot jaz temu rečem »penez«, denarja za črpanje.

Sama ste omenila Zeleni dogovor, če ga gremo natančno brat se tam omenja tako imenovan »budgeting tools«, skratka neka orodja za ozelenitev proračuna. Ali menite, da potrebujemo rebalans ravnokar sprejetih proračunov v luči Zelenega dogovora, ker če jih natančno kritično beremo niso ravno zeleni. Ali ste za profesionalizacijo razvojnih svetov v obeh kohezijskih regij, sam osebno menim, da bi bila potrebna. Omenjala ste pametno specializacijo. Ali ste prebrala našo pametno specializacijo, je bilo kar nekaj kritik te pametne specializacije in katerih je pet področij po vašem mnenju, ki bi jih bilo treba razvijat kot pametno specializacijo.

Omenila ste tudi strategijo Republike Slovenije do leta 2030, priznam da imam s to strategijo osebno velike težave, ker mi pač predhodna Vlada in članica te koalicije ni hotela pokazat metodologijo, zaradi tega sem skoraj na pol privatno moral it na OECD. Ali ste videla metodologijo strategije Republike Slovenije do leta 2030 ali ne? Upam, če ne da vam jo bodo dostavili.

Zdaj omenila ste tudi kadrovanje. Koliko ljudi menite, da bi bilo nujno potrebno zaposliti na SVRK-u nemudoma? Pa da v tem prvem krogu ne bom predolg, za konec še dve ideološki vprašanji. Priznam, da mi je to všeč da razen Levice edina rečete, da se pač politiki ukvarjamo z ideologijami. Kakšno je vaše stališče do širitve EU? Skratka vprašanje Severna Makedonija, Albanija. In seveda ne, ko nekoga predlagate tako za kandidatko vsaj v Levici tako delamo, delamo zelo natančno profilacijo predlaganega človeka, osebe. Zdaj vi ste kot / nerazumljivo/ članica NEOS bila znana po neki ideologiji, ki je na antipodu ideologije, ki jo mi zastopamo. Privatizacija, primarne ravni zdravstva, privatizacija oskrbe z vodo, tudi neka zgodba okrog privatizacije šolstva, kjer gre tudi navsezadnje za neke vaše minule pozicije, ki niti niso v skladu s stranko, ki vas predlaga za ministrico. A veste predstavnik zelenih je takrat vaše poglede označil kot radikal »und« social. Imam citat iz Derstandarda, gre za gospoda Reimona. Skratka me tudi zanima ali ste vmes vaša ideološka stališča kaj spremenil ali ste še vedno velika zagovornica privatizacije skupnostne infrastrukture.

Toliko na kratko za prvi krog.

Hvala.