Govor

Igor Peček

Hvala lepa. Tudi sam vse navzoče prav lepo pozdravljam in pričenjam 14. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Opravičil za današnjo sejo nisem prejel.

Pač pa imam dve pooblastili. In sicer gospod Jani Ivanuša nadomešča gospoda Zmaga Jelinčiča Plemenitega iz poslanske skupine SNS. Ter gospod Soniboj Knežak nadomešča gospoda mag. Marka Koprivca iz poslanske skupine SD.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odborov. Ker v poslovniškem roku nisva prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na prvo in edino točko dnevnega reda današnje seje. To je predstavitev dr. Angelike Mlinar, kandidatke za ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo.

Predsednik vlade Marjan Šarec je predsedniku Državnega zbora mag. Dejanu Židanu, 16. 12. 2019, na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije ter 229. in 234. člena Poslovnika Državnega zbora predložil predlog, da Državni zbor za ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo, imenuje dr. Angeliko Mlinar. Predsednik Državnega zbora je ta predlog 16. 12. 2019 poslal Odboru za zadeve Evropske unije in Odboru za gospodarstvo kot pristojnima delovnima telesoma. V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sva s predsednikom Odbora za gospodarstvo, gospodom Gregorjem Peričem sklicala današnjo skupno sejo, na kateri se nam bo predstavila predlagana kandidatka ter odgovarjala na vprašanja članic in članov obeh odborov. Prosil pa bi vse prisotne za malo pozornosti, ker le motite potek seje. Hvala lepa. Odbora morata po opravljeni predstavitvi v skladu z 231. členom poslovnika predsedniku Državnega zbora in predsedniku Vlade poslati mnenje o predstavitvi predlagane kandidatke.

Na sejo odbora sva vabila dr. Angeliko Mlinar, kandidatko za ministrico, za sejo pa ste kot gradivo prejeli: predlog predsednika Vlade z dne 6. 12. 2019, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora, ter gradivo št. 020-12/19-49/1 z dne 16. 12. 2019, ki ste ga članice in člani zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. Glede poteka seje vas obveščam, da bo najprej na vrsti predstavitev kandidatke, nato pa bodo sledila vprašanja članic in članov obeh odborov kandidatki in seveda njeni odgovori. Preden pa dam besedo dr. Angeliki Mlinar, mi dovolite, da preberem še eno pooblastilo, in sicer poslanec, gospod Jožef Horvat nadomešča poslanca, gospoda Blaža Pavlina iz Poslanske skupine NSi. Dr. Angelika Mlinar, zdaj pa imate besedo, da se nam predstavite.

Izvolite.