Govor

Tilen Božič

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci in ostali prisotni.

Na kratko bi predstavi mnenje Vlade, pa dodal še kakšno informacijo, ki vam bo morda koristna. Kot je že povedala gospa Marolt, pa tudi gospod Zupanc, bil je že pred časom, to je bilo leta 2017 predlog zakona, ki bi odpravil dejansko ta zakon in v medresorskem, kot je bilo povedano, je prišlo do manjšega zastoja, ki se je pa tikal naslednje teme. Ugotovljeno je bilo, da če bi odpravili zakon, brez da se uredi nekatere teme v drugih zakonskih aktih, bi se lahko pojavile določene pravne praznine, dodatno je bilo pa tudi izpostavljeno to, da je treba imeti v obziru, se pravi poseben, lahko rečemo status teh družb, tudi dejavnost, ki jo opravljajo in od tu naprej tudi določen vpliv oziroma morebiten pritisk na zvišanje cen storitev javne službe, ki jo tudi pogosto opravljajo.

S tem v zvezi je kasneje prišlo do odločitve, da se pripravi zakon oziroma rešitev, ki bi razveljavila obstoječi zakon in rešila nekatere odprte teme. S tem v zvezi smo bili tudi s strani Ekonomsko-socialnega sveta pozvani dvakrat, tudi podali informacijo v fazi se nahaja ta postopke, potem pa zdaj konec leta je bil vložen ta predlog in s tem v zvezi lahko povem, da Vlada temu predlogu ne nasprotuje. Gre sicer za delno rešitev ene tematike oziroma problematike, ki je se je pojavila. Iz tega razloga tudi v skladu s sklepi Ekonomsko-socialnega sveta, tema je bila namreč obravnavana na Ekonomsko-socialnem svetu na podlagi posodobitve pravil delovanja ekonomsko socialnega sveta, ki smo jih izvedli lani, se pravi dva sklepa. Prvič nekako v tej smeri, da podpirajo ta predlog, drugi pa da seveda pričakujejo od nas, se pravi od ministrstva za delo pa tudi Vlade, da vseeno pripeljemo do konca ta postopek, da se potem ta zakon dokončno odpravi in v kolikor so kje pravne praznine oziroma drugi pomisleki, da se to ustrezno naslovi s kakšnim drugim zakonskim aktom. Zadeva je naložena, lahko rečemo trem ministrstvom. Se pravi, nam kot Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvu za gospodarstvo in seveda tudi Ministrstvu za finance, ki je imelo uvodoma oziroma tudi v tem medresorskem usklajevanju te temeljne pomisleke, ki jih je treba še nasloviti.

V kolikor bo še kakšno dodatno vprašanje, sem seveda tukaj na razpolago, tudi s sodelavce. Pred nekaj minutami smo dobili tudi kot razumem na mizo amandmaje odbora, ki sledijo pripombam zakonodajno pravne službe, tako da z našega vidika bi še rekel, da se nam zdijo razumni in primerni. Hvala.