Govor

Sebastijan Zupanc

Hvala lepa. Sebastijan Zupanc, Zbornica komunalnega gospodarstva.

Hm, ja, jaz bi mogoče to samo nekoliko dopolnil, zakaj je to nenavadno partnerstvo »delojemalske« in delodajalske strani. To se pravzaprav v Sloveniji redkokdaj zgodi, da grejo delodajalska in »delojemalska« stran v tako akcijo za zbiranje nekih podpisov, v smislu predloga spremembe zakona. Dejstvo je, da tudi direktorji komunalnih podjetij opažajo, so opazili, da je ta podhranjenost delavcev se odraža pri njihovem delu, se odraža pri učinkovitosti konec koncev ima lahko tudi vpliv na zdravje delavcev. Zakaj prehrana med delom sploh. Zdaj, jaz se ne bom spuščal tukaj ali je to prav, da je v Sloveniji poseben dodatek za prehrano med delom, ali je to v redu ali ni, ampak dejstvo je, da to pač imamo v Sloveniji in če izhajamo iz tega, da je prehrana med delom namenjena zato, da se delavcu omogoči obrok po katerem bo lahko še naprej učinkovito delal, preostanek delovnega časa in da pravzaprav ima ta prehrana neposredno vpliv na varovanje zdravja delavcev z vidika varstva pri delu, je ključno pri oblikovanju nadomestila. In kot je gospa Majda že povedala, socialni partnerji smo se sporazumeli o višini povračila. Dejstvo je, da komunalna dejavnost ali pa delavci v komunalni dejavnosti opravljajo težka fizična dela, zbiranje odpadkov, vzdrževanje javnih površin, ravnanje s pokojniki, gradbena dela in tako naprej. In iz tega vidika smo prepoznali, da morajo ti delavci imeti ustrezno povračilo za prehrano, da pravzaprav se bodo lahko prehranili. Ne moremo mimo dejstva, da komunalna dejavnost je pravzaprav dejavnost, ki se odvija na terenu. In ti delavci nimajo možnosti se prehranjevati v neki menzi, delodajalec jim ne more zagotoviti neke organizirane prehrane v smislu nekega toplega obroka v svojih prostorih. Oni se prehranjujejo po terenu, praviloma po gostinskih obratih. In vemo, da danes za dobre 4 evre se ne da dobiti tople malice v Sloveniji. Morda v Zasavju kjer so cene nekoliko nižje, ki je ta ekonomska moč regije nekoliko šibkejša, medtem ko drugje v Sloveniji pač to ni možno. In iz tega vidika se potem delavci prehranjujejo predvsem z mrzlo prehrano, s sendviči in tako naprej, kar pa vemo, da za njihove obremenitve ni zadosti močna malica, bom rekel, premalo kalorična, da bi lahko si nadomestili to prehrano. Zato smo s sindikatom šli v bistvu v to akcijo. Po vseh poskusih drugačne spremembe te zakonodaje, v zbiranje podpisov, kar nam je uspelo in danes je pravzaprav ta predlog spremembe zakona na mizi, ki verjamem, da je najbližje tudi pogledom Vlade, Ministrstvu za delo v primerjavi s tistim zakonom o razveljavitvi tega zakona iz leta 2017, ki je bil v javni obravnavi takrat od aprila do maja in potem iz nadaljnjega postopka umaknjen. Seveda za dodatne informacije, tako kot gospa Majda, sem še na razpolago.