Govor

Majda Marolt

Lepo pozdravljeni!

Sem Majda Marolt, predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Sloveniji, kot eden izmed pobudnikov predloga spremembe in dopolnitve zakona. In sicer, gre za to, da v komunalni dejavnosti veljata dva različna sistema povračil stroškov prehrane. Govorimo s poudarkom na prehrani, ki bi pravzaprav morala biti slehernemu delavcu zagotovljena za kvalitetno opravljanje dela. Zakon pa velja tudi za druge primere. Ob tem želim še izpostaviti, da gre pravzaprav za delavce, katerih fizični napor je zagotovo potrebno upoštevati pri odmeri višine povračila stroška za prehrano.

Vse to smo znali in zmogli socialni partnerji upoštevati pri kolektivnem dogovarjanju in se tudi dogovorili za višji strošek povračil stroškov prehrane, kot pa ga določa sam zakon. To pomeni, da imamo podjetja, ki so v lasti občinskih lokalnih skupnosti oziroma, v državni lasti in podjetja, v zasebni lasti, ki različno »povračajo« stroške prehrane. Ta zgodba, s temi povračili stroškov prehrane, se pravzaprav, ima že zelo dolgo zgodovino. Mi smo že v letu 2007 prvič predlagali, da se tu, na tem področju, naredi sprememba. Nismo bili uspešni, v letu 2016 pa smo v ta postopek ponovno šli.

Jaz moram reči, da v tem obdobju smo se sporazumel tudi z drugo stranjo, s socialnim partnerjem in našli skupno stališče oziroma skupni pogled na razreševanje tega problema. Tako smo se tudi obrnil s predlogom, da se spremeni oziroma ukine ta zakon. Moram reči, da prvotno je šel naš predlog v smeri ukinitve, potem pa smo predlagal, po dveh poskusih, ko ni bil ta zakon, ta zakon je bil pravzaprav že obravnavan, pa že na portalu, pa je bil potem nekako zaustavljen ta postopek, ker je v medresorskem usklajevanju prišlo do nesoglasja, če temu tako rečem, tako da smo bili spet pred ponovnim izzivom na pritisk naših članov, na našo pobudo zbornici, na naš skupen sporazum, smo se lotil zbiranja podpisov in tukaj smo prišli do predloga, ki je podkrepljen z zbranimi podpisi, da se zakon spremeni tako, da se v primeru, ko je v dejavnosti sklenjena kolektivna pogodba, velja tisto, kar je dogovorjeno med socialnimi partnerji.

Socialni partnerji vendarle poznajo specifiko dejavnosti, socialni partnerji upoštevajo pri odmeri nadomestila za prehrano tudi dejavnost, o kateri se pogovarjajo… Tako da, je naš predlog, pa naša pobuda, pravzaprav v smeri, da damo ali pa da odpravimo to neenakopravno obravnavo zaposlenih v komunalni dejavnosti. Seveda pa to velja tudi za druge dejavnosti, za druga podjetja, ki so v lasti države oziroma lokalne skupnosti. Ampak, glede na to, da smo mi Sindikat komunalnih dejavnosti, smo mi pravzaprav, gradimo na tej dejavnosti in za to dejavnost predlagamo in pri nas na pritisk naših članov, resnično moram reči, da je, ni pošteno, da na istem delu ali pa, opravljata dva delavca enako delo, delo opravljajo v slabih vremenskih pogojih – vročini, mrazu in tako naprej – težko fizično delo, umazano delo in tako naprej in eden prejema 6 evrov 12 centov, en pa prejme 4 evre in še nekaj in mi si pravzaprav želimo odpravit to neenakopravno obravnavo pri tem.

Toliko mogoče za uvod, če bo treba še kaj dodatno pojasnit, pa seveda… pa še…