Govor

Torej, spoštovani, pričenjam 15. sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pozdravljam vse vabljene in ostale prisotne!

Obveščam vas, na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: kolegica mag. Karmen Furman bo danes nadomestila kolegico Nado Brinovšek in jo lepo pozdravljam na današnji seji Odbora za kmetijstvo.

Torej, prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje, 20. decembra 2019, ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka - Predlog resolucije o nacionalnem programu o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva, z naslovom »Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021«, 2. točka – Pobude in vprašanja članov odbora.

Ker včeraj, do 12. ure nisem prejel predloga za razširitev dnevnega reda oziroma za umik kakšne od točk dnevnega reda, je določen dnevni red, kot ste ga prejeli z sklicem te današnje seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG RESOLUCIJE O NACIONALNEM PROGRAMU O STRATEŠKIH USMERITVAH RAZVOJA SLOVENSKEGA KMETIJSTVA IN ŽIVILSTVA »NAŠA HRANA, PODEŽELJE IN NARAVNI VIRI PO LETU 2021«. Predlagateljica predloga resolucije je Vlada Republike Slovenije. Odbor je torej matično delovno telo.

K obravnavi te točke sem vabil, torej, Vlado, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zakonodajno-pravno služb, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Sindikat kmetov Slovenije.

S sklicem seje ste poleg predloga resolucije prejeli še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 20. decembra 2019 in pa naknadno ste prejeli še amandmaje koalicijskih poslanskih skupin, 9. januarja 2020, pripombe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki ste jih prejeli 10. januarja 2020, mnenje Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z dne 14. januarja 2020, odgovor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na nekatere pripombe Zakonodajno-pravne službe, s predlogom za amandma odbora, k poglavju 6., s katerim se nadomešča amandma koalicijskih poslanskih skupin k temu poglavju, gre pa seveda za redakcijski popravek z dne 14. januarja 2020. Danes ste pa na klop prejeli še pregled vloženih amandmajev in predloga za amandma odbora z dne, torej, današnjim dnem, 15. januarja 2020.

Preden preidemo na razpravo in odločanje o posameznih delih oziroma poglavjih predloga resolucije in vloženih amandmajih, ter o morebitnih predlogih za amandmaje odbora, dajem pa seveda najprej besedo ministrici, dr. Aleksandri Pivec, za dodatno obrazložitev predloga resolucije.

Torej, gospa ministrica, izvolite, beseda je vaša.

Hm, še preden vam dam še besedo, pa bi samo, obveščam javnost, da imamo tukaj pred nami pooblastilo – torej, kolega Predraga Bakovića bo nadomestil kolega Soniboj Knežak, ki ga prav lepo pozdravljam na današnji seji.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, izvolite, imate besedo.