Govor

Stane Baluh

Najlepša hvala, predsedujoči.

Hvala lepa tudi za to pobudo tega sestanka. Jaz sem vesel, da je do tega tudi prišlo, saj smo že v prejšnjem sklicu malo nakazovali na to pot, ki je gospa Anja vodila. To, kot ste tudi vi sam povedal, kajne, je zelo dobro, da smo se dve komisiji ali pa recimo, vaš pododbor in naša komisija, srečala, tako da damo na mizo tudi nekatere vidike, ki jih pač, bi rekel, vsak posamezno lahko tudi obravnava v tej luči. Jaz bi tukaj morda, kot urad, ki strokovno tehnično pokriva delo komisije, vladne komisije za romska vprašanja, morda podal nekatera, ne bom šel v nobeno vsebino, ker smo tudi zadnjič zelo vsebinsko razpravljali, ampak, tudi od tistega, je urad že kar nekaj stvari spet naredil.

Tako da, morda kot informacija, da smo se takoj lotili oziroma že prej, tudi pripravo 7. poročila, tako da, že so bila ministrstva tudi obveščena o pripravi tega in seveda, ministrstva bi naj že tudi, bi rekel, svoje konkretno izvajanje omenjenih ukrepov, znotraj katerega nacionalnega programa ukrepov je tudi eden od tega, kar ste vi najbolj izpostavil – varnost. Tukaj pa, bo po vsej verjetnosti, tudi policija v svojem poročilu podala tudi svoje vidike in seveda, vsa pristojna ministrstva, ki so tudi člani in članice danes tukaj navzoči – hvala lepa – bodo potem lahko nas posredovali. Tako da bi tudi to poročilo lahko bilo, bi rekel, v nekem oglednem času, da ne bomo govorili o zamudah.

Jaz bi tudi, naslednji korak, ki pa je tako, iz tega vidika, kar morda se bomo tudi danes pogovarjali, bolj ko ne strateškega in je bil tudi danes že morda na tisti seji nakazan, je tudi priprava predlogov in priprava strateških ciljev za nov nacionalni program ukrepov 2021–2030. In, če smem pridat temu, kar ste vi rekel, kajne, da bi tukaj bil res en tak dokument, kjer bi lahko s pomočjo tako romske skupnosti, sem vesel danes, da ste tukaj predstojniki Sveta romske skupnosti, pa potem lokalnih skupnosti in seveda pristojnih ministrstev in tudi vas, ki se srečujete s temi temami, tako da bi se res dejansko res lahko pripravil en nacionalni program, ki bi imel res neke strateške cilje, ki bi bili vsebovani. Seveda ti cilji oziroma ukrepi bi morali biti potem tudi strateško zapisani, imeti, bi rekel, cilj in pa seveda, da se potem tudi, da se dajo ti cilji tudi merit, kar je bilo tudi zadnjič izpostavljeno. Tako da mi smo kot urad že pozvali vse pristojne, da nam posredujejo to, ker seveda je treba opozoriti, kot sem tudi že povedal zadnjič, da je, imamo, smo v času priprave nove evropske finančne perspektive, kjer sem tudi včeraj, ko smo imeli sestanek SOS v Novem mestu, opozoril na povezovanje lokalnih skupnosti na regijski ravni, da se izpostavijo nekateri problemi, s katerimi se srečujejo, in da se seveda tudi na tej osnovi pripravijo kakšni skupni ukrepi oziroma projekti, ki bi lahko bili tudi v tem dokumentu zaobjeti in bi lahko pomagali k hitrejšemu reševanju nastale pač situacije na jugovzhodnem delu Slovenije. Tako da tudi to je bilo poslano s strani urada in seveda bi tukaj ponovno apeliral, da smo pozorni na te zadeve, s katerimi se potem tudi srečujejo ljudje na terenu. Na zadnji seji, ki smo imeli, smo tudi podali časovnico priprave nacionalnega programa, tako da vsa ministrstva in pa pristojni organi, tudi Svet romske skupnosti imajo tudi časovnico priprave novega nacionalnega programa in seveda je treba temu slediti. In kot sem tudi zadnjič rekel, mi bomo ponovno tečni, da ne bomo potem poslušali, da urad je pač tam, ker sedi. Ne, ni res, mi bomo tečni. Na ministrstvih pa je, da seveda dajo od sebe tudi konkretne stvari, da se bo potem tudi lahko govorilo o nekem premiku naprej. No in to časovnico je tudi, smo tudi potrdili na 2. seji komisije Vlade Republike Slovenije, ki je decembra potekala. Tako da smo na nek način, bi rekel, vladna komisija z ministrstvi smo na nek način tudi že usklajeni, kar se teh ključnih dokumentov tiče. Tudi lokalne skupnosti so o teh obveščene, romska skupnost je obveščena. Tako da nekatere stvari, ki sem jih zdaj morda nakazal v sodelovanju tudi z vami, jaz mislim, da kažejo neko smer, kjer bi lahko potem tudi iskali rešitve.

Hvala lepa.