Govor

Hvala lepa, gospod predsednik. Spoštovani gospod minister, dr. Cerar, dragi kolegice in kolegi, lepo vas pozdravljam.

Gospod minister, pred časom sem bil izjemno slabe volje, ko sem izvedel, da je pravzaprav veliko ogorčenje povzročila okrožna državna tožilka, ki je zaposlena na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem. Ta je namreč lani, 23. decembra, odločila, da ne bo preganjala dveh Maročanov, ki sta se očitno v našo državo iz Hrvaške pretihotapila mimo, očitno, slabega mejnega nadzora, potem na nekem dvorišču ukradla avto, ga v prometni nesreči razbila in povsem uničila. Tožilka se je odločila, da ne bo preganjala tega kaznivega dejanja in navaja v obrazložitvi: »…ker je podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon. Policijska postaja Brežice je podala kazensko ovadbo zoper dveh Maročanov, zaradi suma storitve kaznivega dejanja odvzema motornega vozila, po tretjem odstavku 210. člena Kazenskega zakonika. Osumljena sta s svojim ravnanjem sicer izpolnila vse znake očitanega jima kaznivega dejanja, vendar pa je podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon. Osumljena sta državljana Maroka, ki sta očitno ilegalna pribežnika, za katera ni podatka o njunem trenutnem nahajanju.« – Se pravi, sta kar izginila – »Morebitna sprožitev kazenskega postopka, bi povzročila velike stroške, tako z ugotavljanjem njunega nahajanja, prevajanjem pošte in« – pozor – »uporabo diplomatskih poti, ki so z Marokom otežene.«

Se pravi, uporabo diplomatskih poti, ki so z Marokom otežene – to je zapisala, tukaj imam kopijo tega dokumenta, gospa okrožna državna tožilka in kot član Odbora za zunanjo politiko se, gospod minister, s tem nikakor ne morem strinjati, gotovo tudi vi ne. Ne morem pristati na to, da so diplomatske poti z Marokom otežene in jaz preprosto ne verjamem tej navedbi. Samo kot primer – leta 2018 je bila na delovnem obisku v Sloveniji delegacija Senata Kraljevine Maroko. Kraljevino, nerezidenčno, zaenkrat, pokriva naše veleposlaništvo v Parizu in glede tega obiska ni bilo prav nobenega dogovarjanja, kar se seveda da tudi preveriti.

Gospod Minister, dr. Cerar, seveda se ne želim vtikati v zelo neodvisno sodno vejo oblasti, ampak na takšne navedbe je dejansko treba tudi odgovoriti. To je po moji oceni napačna zadeva in tudi pričakujem, da boste, na Vladi ali kje pač, odprli to vprašanje, ker dejansko pada po nas, po Odboru za zunanjo politiko in pada seveda po vladi in tudi po vas, kot ministru za zunanje zadeve. Še enkrat, ne morem se sprijazniti s trditvijo, da je uporaba diplomatskih poti z Marokom otežena in vas prosim za vaš odgovor in se zahvaljujem.

Hvala lepa.