Govor

Angelika Mlinar

Prav lepa hvala, gospa predsednica.

Moram reči, da sem danes tukaj v drugi funkciji, kot sem že kdaj prej bila, kot gostja na komisiji, takrat, na drugi strani, tako da, prav lepa hvala. Bom nadaljevala tam, kjer ste vi, gospod minister, prenehali in »oddelala«, predstavila vam tukaj svoje področje, čisto na kratko, s strani Službe vlade republike za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Mislim, da je nam vsem jasno in tudi z mojo osebo to še enkrat potrjujem, da je slovenska narodna skupnost, igra pomembno vlogo, kot povezovalec v čezmejnih programih na vseh treh mejah. Vloga narodne skupnosti in prednost, je poznavanje programskega območja na obeh straneh meje in tako lahko dodajajo vrednost v čezmejnem sodelovanju. Potrebno se je zavedati, da služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ni nosilec posameznih politik, tako tudi ne ukrepov za izvajanje teh politik, kakorkoli pa že je, za konkretno naslavljanje manjšinske problematike so zadolženi, v prvi vrsti, na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, tako kot je bilo tudi predstavljeno v svojem referatu s strani ministra. Lahko pa vam tukaj povem in bi rada to tudi dejansko poudarila, da so slovenski čezmejni programi po analizi Evropske komisije v zgornji tretjini vodilnih programov po kriteriju črpanja sredstev. Tako, da veljajo to za zelo uspešne projekte in tega se je treba zavedati in to tudi podpiramo v naprej.

Proces programiranja za naslednje obdobje, se pravi, za obdobje 2021 do dva tisoč / nerazumljivo/, se je v prejšnjem letu začel tko v okviru cilja naložbe za rast in delovna mesta kot cilj ena, kot tudi v okviru čezmejnih programov z Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in Italijo kot cilj dva. V okviru programa za Avstrijo, je aprila 2019, odbor za spremljanje, ustanovil delovno skupino, ki je pričela z delom z začetkom julija prejšnjega leta. Namen te skupine je usmerjanje in spremljanje priprave programskega dokumenta. Septembra lanskega leta je pričela z delom tudi delovna skupina za programiranje s Hrvaško, oktobra pa delovna skupina za programiranje z Madžarsko in novembra razširjena skupina za programiranje z Italijo. Tako, da smo tukaj postavili delovne skupine in smo v polnem teku s to zadevo.

V okviru priprave novih čezmejnih programov bo pripravljena celostna analiza čezmejnega območja iz katere bodo izvedene usmeritve, ki bodo služile predstavnikom vseh sodelujočih regij iz Slovenije pri opredelitvi prednostnih nalog. V bistvu gre za strategijo in za prioritete, tako kot vedno in tudi seveda za naslednje obdobje. Konkretna vsebina, ki jo bodo programi podpirali in sam način izvajanja posameznih ukrepov bo predmet usklajevanj, zavedati se je pa treba in poudarjam tukaj, da ima vsaka država en glas in se odločitve sprejemajo na podlagi konsenza. To pomeni, ko govorimo o čezmejnih programih in projektih, da ima Slovenija enak glas kot sodelujoča partnerska država. Seveda ker sodeluje s predstavniki urada Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu proaktivno in bomo to tudi nadaljevali tako in to seveda tudi dokazuje, nabor projektov v sedanjem programu. Osebno sem seveda zavezana in imam osebno prioriteto, da se bo to uspešno nadaljevalo.

To je v bistvu na kratko poročilo z moje strani in istočasno se opravičujem, da bom morala oditi čez deset minut na sejo Vlade, ampak sem zavezana vam in ostajam vaša zaveznica.