Govor

Spoštovani vabljeni, spoštovane kolegice, imamo prenos, zato bi počasi začeli, da bomo točno začeli…

Spoštovani članice in člani komisije, minister, spoštovana ministrica ter ostali vabljeni prisotni, lepo pozdravljeni. Pričenjam 10. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice oziroma člani komisije: kolega Franc Breznik iz SDS, mag. Dejan Kaloh pa nadomešča našega člana, Francija Kepo.

Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bi prebrala, saj je razviden iz sklica. Svojo udeležbo je opravičila mag. Susanne Weitlaner, predsednica kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko - Pavlova hiša.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREGLED REALIZACIJE SKLEPOV KOMISIJE ZA ODNOSE S SLOVENCI V ZAMEJSTVU IN PO SVETU V OBDOBJU JUNIJ 2018 - DECEMBER 2019. S sklicem seje, 9. januarja 2020, ste prejeli tudi gradivo – pregled sklepov Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu sprejetih v obdobju junij 2018 – december 2019, ter naknadno še poročila posameznih ministrstev, o poteku realizacije sprejetih sklepov za kar se jim najlepše zahvaljujem. Komisija je v tekočem mandatnem obdobju, na osmih rednih sejah sprejela sklepe, v katerih se je opredelila do aktualnih vprašanj, ki zadevajo Slovence zunaj meja Republike Slovenije, ter priporočila Vladi Republike Slovenije in državnim organom, izvajanje določenih aktivnosti in politik, na tem področju.

Na podlagi dogovora o sklicevanju in vodenju sej delovnih teles, na podlagi Poslovnika in uveljavljanja parlamentarne prakse, ki določa, da je predsednik delovnega telesa dolžan spremljati realizacijo sprejetih odločitev delovnega telesa, ter na podlagi 16. člena Zakona o odnosih Republike Sloveniji s Slovenci zunaj njenih meja, bomo na današnji seji tako obravnavali izvajanje sklepov komisije.

Vlada Republike Slovenije, državni organi oziroma naslovniki sklepov, ter ostali vabljeni, bodo imeli možnost predstaviti aktivnosti in sprejete ukrepe za realizacijo sklepov komisije, sprejetih v obdobju od junija 2018 do vključno decembra 2019. Seja pa bo tudi priložnost za razmislek in razpravo o oblikovanju in učinkovitem izvajanju politike Republike Slovenije, na področjih, ki zadevajo Slovence v zamejstvu in po svetu, za katerega je ključnega pomena načrtno in usklajeno delovanje državnih organov.

Za predstavitev poteka realizacije sprejetih sklepov, dajem besedo predstavnikom Vlade oziroma ministrstev. K besedi uvodoma vabim ministra, pristojnega za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Gospod Peter Česnik, beseda je vaša.