Govor

Hvala lepa vam prof. dr. Zakotnik za nadzorno strnjeno razlago kaj pravzaprav državni program za obvladovanje raka je, katere so smernice, kateri so cilji, ki jih zasledujete preko tega programa in seveda tudi, na kakšen način se v bistvu tudi spremljajo, bom rekla, zadeve v Sloveniji. Vsekakor naj povem, da vsi, ki smo tukaj, bom rekla, poslanci, pa tudi tisti, ki jih ne, podpiramo preventivne programe za obvladovanje raka v Republiki Sloveniji – ZORO, DORO in SVIT – mislim, da to ni bilo nikoli vprašanje, seveda pa, ob vseh, bom rekla, tudi na Odboru za zdravstvo, kjer spremljamo različne teme, ki se tičejo zdravja, velikokrat naletimo tudi na probleme ali pa povečane probleme v preteklosti, pomanjkanje tudi urologov in tako naprej, zato včasih pride tudi na kakšno, bom rekla, v kakšni naši glavi kakšna ideja, mogoče po dodatnih preventivnih programih, pa zagotovo ste vi tisti, bom rekla, ki veste, kaj je smiselno in hvala vam za te tri, ta zadnje, bom rekla, za zaključek, smernice, na katere si je potrebno odgovorit, da veš, ali greš z zadevo naprej ali ne.

Tako da, jaz se vam res zahvaljujem za to in za vašo pripravljenost in za pripravljeno gradivo, ki je zelo dobro bilo pripravljeno in si želim, da bi bilo, v prihodnje seveda, da bi bile te krivulje v prid vseh državljank in državljanov Slovenije, čim nižje oziroma čim manjše ali pa, čim višje, tam kjer govorimo o preživetju. Mislim, da je to tudi cilj našega odbora, da na ta način poskušamo pomagat, kot pododbora, seveda, naj samo tehnično povem, da naš pododbor je pododbor Odbora za zdravje, ki seveda lahko sprejme določene sklepe, ki pa grejo potem na glavno obravnavo na Odbor za zdravje, tako da, nismo čisto samostojni, ampak vendarle, mislim da, če bomo sprejel kakršnekoli sklepe, da ti sklepi ne odstopajo, bom rekla, od nekih smernic, ki jih tudi zagovarja Odbor za zdravje.

Kar nekaj gostov sem povabila - če želi mogoče še kdo kaj zraven dodat, kakšne druge še smernice? Tukaj imamo predstavnika, gospod, dr. Tit Albreht, jaz, mogoče se poznava z ene konference, kjer ste zelo dobro, bom rekla, v nekem evropskem kontekstu, predstavljal rak in poznate evropske, imate evropske izkušnje. Tukaj tudi pozdravljam, gospod dr. Kovač, z Onkološkega inštituta. Tako da, če želite še kaj dodat… Boste, gospod Albreht, izvolite, besedo imate.