Govor

Spoštovani, lepo pozdravljeni. Počasi bomo začeli, ker imamo tudi prenos današnjega sklica seje Pododbora za spremljanje rakavih obolenj v Sloveniji. lepo pozdravljeni.

Seveda sem na današnjo sejo, kot eno tako bol uvodno sejo tudi Državnega zbora, povabila nosilce, ki so dejansko, nosijo največjo vlogo v preventivi, v zdravljenju raka v Sloveniji. to je seveda gospod prof. dr. Zakotnik, ki dejansko bdi nad državnim programom, za obvladovanje raka, hkrati sem povabila tudi predstavnike onkološkega združenja gospo Modic Kristino. Tukaj je z nami tudi predstavnik nacionalnega inštituta za javno zdravje, potem predstavniki onkološkega inštituta, predstavnica UKC Maribor, Ministrstva za zdravje. Če sem še koga spustila, mogoče tudi predstavnik UKC Ljubljana.

Skratka tistih, ki dejansko se dnevno ukvarjajo z stanjem, problematiko rakavih obolenj v Sloveniji. zakaj sem bila kot ena izmed pobudnic za ustanovitev, naj uvodoma povem, da ne samo moja lastna izkušnja, vendarle podatki oziroma napovedi za prihodnost v Sloveniji lahko rečem ni povsem rožnata.

V državnem programu za obvladovanje raka sem zasledila, da so napovedi za Slovenijo zaskrbljujoče, ker naj bi rojeni po letu 2012 zbolel vsak drugi deček in vsaka tretja deklica.

Zato sem se odločila, skupaj s svojimi poslanskimi kolegi, da se tudi politika aktivno vključi v preprečevanje raka, da bi prispevala k boljšim napovedim. Jaz vem, da mi politiki nismo zdravniki, mi ne znamo zdraviti, mi ne moremo postavljati diagnoz. Pa vendarle je na politiki marsikaj mogoče tudi preko politike pripomoči tudi s spremembo kakšnega zakona.

V preteklosti smo imeli zakon o kajenju, ki ga je politika sprejela in je posledično pripomogel mogoče k nekem boljšem razmeram v Sloveniji in seveda ne nazadnje, v politiki se vedno vrti tudi v denarju. V Državnem zboru sprejemamo vsako leto tudi proračune, tako da se mi zdi, da je politika in da je čas, da politika aktivno tudi pristopi k reševanju in k sodelovanju boja proti raku.

Za začetek nekako, pa da bomo imel nek uvid, kaj se pravzaprav v Sloveniji dogaja, kaj se je dogajalo, pa bi prosila prof. dr. Zakotnika, kot nosilca Državnega programa za obvladovanje raka, da nam vendarle predstavi določene poglede, določene kriterije in predvsem, kaj je sploh Državni program za obvladovanje raka. Bomo, imamo, smo prejeli tudi samo prezentacijo v pisni obliki, drugače pa bo tudi šlo na predstavitev v power pointu tako da, gospod Zakotnik, beseda je vaša.

Profesor Zakotnik.