Govor

Nina Maurovič

Hvala lepa za besedo. Ne bom se toliko ukvarjala s primernostjo predloga za našo komisijo, ker sem mnenja, da to ni stvar razprave današnjega odbora. Pa vendar, glede na to, da sem delala v medijih zadnjih 12, 13 let, bi želela kakšno besedo na to temo spregovoriti.

Je res po eni strani, kar odpira gospod Jelinčič. Mediji so neka četrta veja oblasti. Mediji kreirajo javno mnenje in mediji se tega morajo zavedati. Tukaj imamo vprašanja, ki jih bo mogoče treba odpirati kasneje, ko se bo spreminjal Zakon o medijih. Namreč nek ceh novinarstva in novinarjev in urednikov ni tako zaščitil svojih interesov in tudi nivoju kvalitete, kot nekateri drugi cehi. Dostikrat poudarjam, da nepremičninski posredniki zato, da sploh podelijo licenco zahtevajo določeno stopnjo izobrazbe, polaganja določenih izpitov itd. Pri novinarstvu pa nekako temu ni tako. Tega se bo treba lotevati z urejanjem oziroma spreminjanjem Zakona o medijih.

Je pa tako, da je tudi v medijih vstop v kapitalizem in treba se je zavedati, da novinarji s strani urednikov dobivajo dnevne naloge. To pomeni, pride sem, spremlja samo en odbor in potem na podlagi zelo omejenega časa, ki ga ima na voljo in omejenih resursov mora pač nek prispevek ali televizijski ali pa časopisni ali spletni narediti. Te težave mi tukaj ne bomo rešili. Gre za širši problem funkcioniranja medijev kot takih. Hvala.