Govor

Dobran Božič

Najlepša hvala. Spoštovana gospoda predsednika, spoštovane gospe poslanke in gospodje poslanci dobro jutro. Dovolite mi, da predstavim izhodišča za udeležbo slovenske delegacije, ki jo bo vodil državni sekretar Marn na rednem zasedanju Sveta za splošne zadeve, ki bo 18. januarja 2020 v Bruslju. Svet se bo seznanil s prednostnimi nalogami hrvaškega predsedstva in izmenjal mnenja o konferenci o konferenci o prihodnosti Evrope. Točka o večletnem finančnem okvirju za obdobje 2021-2027, je bila naknadno umaknjena z dnevnega reda. Napovedana je le neformalna razprava na delovnem kosilu o aktualnih odnosih z Evropskim parlamentom na tem področju Predstavitev prioritet hrvaškega predsedstva. Hrvaška bo predstavila svoj program predsedovanja Svetu Evropske unije s poudarkom na temah, ki jih bo Svet za splošne zadeve obravnaval v prvi polovici leta 2020. Širša razprava ni pričakovana. Kot ste že seznanjeni hrvaški program temelji na štirih vsebinskih prioritetah. Prva – Evropa, ki se razvija, druga - Evropa, ki povezuje, tretja – Evropa, ki varuje in četrta – vplivna Evropa. Na zasedanjih Sveta za splošne zadeve bo v prvi polovici letošnjega leta poudarek na prizadevanjih za sklenitev dogovorov o novem večletnem finančne okvirju in za napredek pri širitveni politiki. Na izvajanje evropskega semestra, promociji vladavine prava na zasnovi konference o prihodnosti Evropske unije. Prednostna naloga pa bo tudi urejen izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Glede na to, da ste se s prioritetami hrvaškega predsedstva podrobneje seznanili na vaši skupni seji že prejšnji teden, naj le izpostavim, da Slovenija podpira osredotočenost predsedstva na navedene vsebine. Pozdravljamo napoved, da bo Svet za splošne zadeve v prvi polovici tega leta posebno pozornost namenil večletnemu finančnemu okvirju in širitvi ter ostalim relevantnim prednostnim področjem, področjem za katera je zadolžen in ki so pomembna za napredek Evropske unije.

Konferenca o prihodnosti Evrope. Svet za splošne zadeve bo izmenjal mnenja glede konference o prihodnosti Evrope, ki se bo začela letos in se bo zaključila v prvi polovici leta 2022. Razprava o organizaciji te konference se je začela konec lanskega leta. Predlog so podprli Evropski parlament, Evropska komisija in Evropski svet. Svet si bo upoštevajoč cilje strateške agende Evropske unije prizadeval za začetek oblikovanja skupnega stališča glede vsebine, obsega, sestave in delovanja te konference. Na tej podlagi se bo predsedstvo nadalje usklajevalo s komisijo in Evropskim parlamentom. Konferenca naj bi bila po prvotnih predlogih osredotočena na razvoj ključnih politik in ji predstavljala nadgradnjo dialoga z državljani. Šlo naj bi za obsežen in vključujoč proces, ki bi upošteval medinstitucionalno ravnotežje in vlogo posameznih inštitucij, v njem pa bi enakovredno sodelovale tudi vse države članice in njihovi nacionalni parlamenti. Republika Slovenija glede prihodnosti Evropske unije meni, da je nujno treba okrepiti medsebojno zaupanje v lojalnost in zaupanje v integracijski proces. Zavzemamo se za trdno, tesno povezano in enotno unijo, ki se bo učinkovito soočala s ključnimi izzivi in ki bo hkrati temeljila na enakosti in solidarnosti. Naše stališče je, da morajo biti na konferenci enakovredno udeležene vse države članice. Menimo, da morajo biti v njenem usklajevalnem telesu zastopana tudi vsa predsedstva sveta, ki bodo imela mandat v času trajanja konference. Nujna pa je tudi primerna in enaka zastopanost predstavnikov vseh nacionalnih parlamentov. Menimo, da je pri delu konference treba dati prednost vsebinskim področjem pred institucionalnimi vprašanji. Konferenca naj tako najprej obravnava posamezna vsebinska področja, zlati tista, ki so tesneje povezane s strateško agendo Evropske unije. Ob se bo izkazalo ali je za večno učinkovitost delovana Evropske unije na posameznih področjih potrebno obravnavati tudi specifična institucionalna vprašanja, ki naj se obravnavajo v zadnji fazi konference.

Zahvaljujem se za vašo pozornost in s tem zaključujem predstavitev izhodišč za udeležbo delegacije Republike Slovenije na zasedanju Sveta za splošne zadeve. Hvala lepa.