Govor

Igor Peček

Hvala lepa. Spoštovani kolegice in kolegi začenjam 68. sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Obveščam vas, da se seje ne bodo udeležili naslednji člani, in sicer gospod Zmago Jelinčič Plemeniti, gospa Nataša Sukič in gospod dr. Franc Trček. Od vseh treh sem prejel opravičilo o službeni zadržanosti.

Obveščam vas tudi, da na seji kot nadomestni član sodelujejo: mag. Andrej Šircelj, ki nadomešča mag. Marka Pogačnika iz poslanske skupine SDS ter gospod Matjaž Nemec, ki nadomešča poslanko gospo mag. Meiro Hot iz poslanske skupine SD.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta. Vse navzoče prav lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje obora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red in naknadno, dne 21. 1. 2020 še obvestilo o umiku točke z dnevnega reda. Z dnevnega reda je bila tako umaknjena 3. točka dnevnega reda, to Poročilo o izvajanju evropske kohezijske politike 2014-2020 za obdobje od januarja 2014 do konca septembra 2019 ter Poročilo o izvajanju akcijskega načrta za pospešitev črpanja sredstev iz operativnega programa za izvajanja evropske kohezijske politike. To točko bomo predvidoma obravnavali na naslednji seji, 31. januarja 2020.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda je določen takšen dnevni reda je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem in z obvestilom o umiku točke.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZASEDNJA SVETA EVROPSKE UNIJA ZA SPLOŠNE ZADEVE V BRUSLJU, DNE 28. 1. 2020. Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade 23. januarja 2020 na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado Republike Slovenij v zadevah Evropske unije.

Prosim državnega sekretarja mag. Dobrana Božiča iz Ministrstva za zunanje zadeve, da nam predstavi izhodišče. Izvoli.