Govor

Rajko Fajt

Spoštovani gospod predsednik, hvala za besedo. Spoštovani gospe in gospodje!

Komisija za državno ureditev je predlog zakona podprla, saj smo ocenili, da bomo tako pokazali, da zavrženih dejanj kot so spolne zlorabe kot družba ne bomo tolerirali in bomo storili vse, da bo storilec, čeprav šele po desetletjih kazensko odgovarjal pred sodiščem. Komisija se je prav tako strinjala, da ni nikoli dovolj opozarjanj na problematiko spolnih zlorab, pri čemer moramo več pozornosti nameniti različnim oblikam pomoči za žrtve.

Na komisiji je bilo postavljeno tudi vprašanje glede zastaralnih rokov oziroma primerov, če bo predlog spremembe zakona sprejet, ali je ta sprememba usklajena in sistematično pripravljena glede na to, da bo po novem zastaralni rok pri nekaterih kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost trikrat podaljšan in bo daljši kot je na primer zastaralni rok za umor. Nekateri člani komisije so glede na to, torej da ne bi zmanjševali težo kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost razpravljali, ali je mogoče primerjati težo posameznih kaznivih dejanj in opozorili na veliko nesorazmerno med zastaralnimi roki. Prav tako je komisija opozorila še na obravnavo posilstev v sodnih postopkih in na mile kazni storilcem, o čemer se je pred časom v javnosti tudi veliko govorilo.

Če strnem, torej komisija je po razpravi in tehtanju med sedaj veljavnimi zastaralnimi roki in skrajnim predlogom, da kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost ne bi nikoli zastarala, podprli predlog o podaljšano zastaralnih rokih za trikratnik trenutno veljavne zakonodaje, ob dejstvu, da roki začno teči ob polnoletnosti žrtve. Hvala lepa.