Govor

Blaž Pavlin

Vse članice in člane odbora, vabljene ter vse ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 13. sejo Odbora za pravosodje. Opravičil in pooblastil zaenkrat nisem prejel. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O DOPOLNITVI KAZENSKEGA ZAKONIKA, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev, s prvopodpisanim Jožefom Horvatom in je bil 12. 7. 2019 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Državni zbor je o predlogu zakona na zahtevo skupine poslank in poslancev, prav tako s prvopodpisanim Jožefom Horvatom, na 11. redni seji 26. 9. 2019, opravil splošno razpravo in sprejel sklep, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Odbor za pravosodje na predlog Poslanske skupine Nove Slovenije – Krščanskih demokratov, 11. 12. 2019, opravil javno predstavitev mnenj.

Kot gradivo, objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, imamo na voljo še: mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 21. 1. 2020, mnenje Vlade z dne 29. 8. 2019, mnenje Sodnega sveta z dne 17. 9. 2019, zapis javne predstavitve mnenj z magnetogramom in s petimi pisnimi prispevki z dne 10. 1. 2020 in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 4. 2. 2020.

K tej točki so bili vabljeni predlagatelj skupine poslank in poslancev, Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet in Državnotožilski svet sta svojo prisotnost opravičila, Vrhovno sodišče, Vrhovno državno tožilstvo in policija. V poslovniškem roku je amandma vložila Poslanska skupina Nove Slovenije.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o obeh členih ter vloženih amandmajih združi, v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmaju, nato pa glasovanje o obeh členih zakona skupaj. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? (Ne.) Ugotavljam, da ne, tako da predlagam, da začnemo z obravnavo predloga zakona.

Želi predstavnik predlagatelja zakona podati dopolnilno obrazložitev k členom? (Da.) Želi.

Besedo ima poslanec, mag. Matej Tonin.