Govor

Hvala lepa za besedo predsedujoči. Lep pozdrav spoštovana načelnica in seveda gostje iz ministrstva. Kolegice in kolegi, predvsem moramo poskrbeti za lastno varnost in sicer v večini ljudje razmišljajo, ja saj smo šli v NATO in NATO nas bo varoval. NATO nikomur, ko smo se vključili v zavezništvo ni obljubil 100 % varovanja, temveč le podporo. Kar pomeni, da brez Slovenske vojske ni slovenske varne države.

Torej, če se dotaknem, zavedati se je potem potrebno tudi, da če želiš nekaj narediti rabiš pač neka sredstva, jaz to rečem po domače, če hočeš narediti palačinke, moraš razbiti jajca. In brez denarja Slovenske vojske ne moremo imeti in je ne moremo dopolnjevati. Glede na neko strategijo, ki je tukaj nastala, bom rekel nek načrti, najprej iz Resolucije o nacionalni varnosti potem pa še iz vsebine te Bele knjige. Bom rekel, da neke osnove so. Sedaj je pa pač potrebno te stvari iz teorije učinkovito prenesti v prakso. Kje pa vidim nekako še stvari, ki bi jih mogoče dodal v to Belo knjigo, pa je dopolnjevanje Slovenske vojske do leta 2025. Mislim, da se te zadeve dotika knjiga na strani 25, da bomo šli po petih letih na tisoč vojakov več. Kar pomeni, da je ta cilj malo raztegnjen. Petletni cilj, jaz bi naredil še vmesne cilje, to se pravi »cirka« 300 do 400 letno bi moral biti cilj, potem bi se nam morda zgodilo, da bi po petih letih imeli teh tisoč. Se pravi narediš malo večji cilj, dosežeš srednjega. In pa tudi me malo moti v tejle Beli knjigi ta zadeva, da mi imamo sicer zdaj načrtovano dvig, ampak razvlečen in potem tudi ni jasno opredeljeno, po kolikem času, bi se v kolikor ta strategija, ta načrt ne bo uspešen, bi se pa dejansko naredilo zakon o služenju vojaščine, ker z »večimi« visokimi častniki smo nekako na podobni liniji, da kadrovski bazen bi bil ta ljudje, ki služijo vojaški rok, iz tega ven bi se potem lahko tudi kadrovalo, novačilo profesionalne vojake, tako da dejansko dobiš tja osebo, preveriš ali je sposobna za to delo ali ne.

In potem bi še mogoče samo se nekako dotaknil, da brez sredstev ne bo šlo, do zdaj nekako nismo bili najbolj srečne roke pri izbiri ministra, ki bi to zagotavljal. Vsi vemo, da minister pač mora imeti toliko karakterja, da zagotavlja obljubljena sredstva vojski, sicer iz tega ne bo nič, tako da upam, da se tole v novo boljše posreči, končno dobiti ministra, ki bo zagotavljal sredstva in stal za temi načrti. Če bi dejansko se vsi zavedali tega, kar sem zdaj povedal, da Slovenske države brez Slovenske vojske ne more bit, da Slovenske vojske brez denarja ne more bit, potem bi lahko bila ta knjiga spisana še bolj na kratko.

Hvala lepa.