Govor

Nik Prebil

Hvala lepa, predsednik. Dobro jutro kolegice in kolegi, spoštovani vabljeni.

Ja, saj bom zelo kratek. Bi želel samo nekaj komentarjev dati. Zdaj, rekli ste, da smo imeli pravzaprav nazadnje, ko smo se videli, v postopku 49 zadev, danes jih je 53. Bilo je tudi rečeno, da je bila se pravi ena napovedana tožba umaknjena s strani Evropske komisije v okviru energetske učinkovitosti stavb, kar jaz ocenjujem kot v redu. Bom pa vseeno opozoril na eno stvar, ki se mi še vedno zdi težavna in sicer na Ministrstvu za okolje in prostor namreč tam je največ odprtih zadev in sicer 17, če so moji podatki pravilni. Večinoma gre pa za in tudi v primeru, kjer Evropska komisija napoveduje oziroma je že vložila tožbe proti naši državi, da se ne izpolnjuje zahtev zakonodaje glede odpadkov, predvsem z odpadnimi gumami, pa na odlagališčih. Tako da jaz bi želel, da ministrstvo to v večji ravni uredi. Ne nazadnje čas mineva, vidimo pa, da se bore malo spremeni oziroma marsikatera zadeva teče bolj počasi. Verjamem, da ni za to v celoti krivo ministrstvo. Ne nazadnje zakonodajo potrjuje Državni zbor in jo sprejema. Tako da je en del verjetno težavnostni tudi tukaj na naši strani. Ampak mislim, da se moramo vsi zavedati, da so določene stvari glede na to, da smo še vedno polnopravna članica Evropske unije, pač moramo nekatera pravila spoštovati in te stvari uvesti v nacionalni pravni red.

Ne nazadnje pa bom tukaj mogoče pozval zdaj še na eno stvar, ki nas lahko doleti v kratkem, pa se bomo naslednjič, ko bomo tukaj sedeli, pogovarjali ravno o še eni večji številki in sicer to je direktiva na področju spremembe o nadzoru nabave in posedovanja orožja. Ta postopek Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo spremembo zakona, ki vpeljuje vpeljavo direktive ne glede na to, da Vlada opravlja samo še tekoče posle, je ta zakon oziroma novela zakona v Državnem zboru in ga lahko še brez težav speljemo. Pa na določenih področjih seveda zaostruje orožno zakonodajo, ne nazadnje na podlagi nekih povečanih terorističnih dejanj in se mi zdi prav, da je kontrola nad tem ustrezna. Da pa ljudem, ki zakonodajo spoštujejo in imajo stvari ustrezno urejene, da se jim to tudi omogoči. Tistim, ki pa ne, se pa zadeva zaostri.

Tako da jaz bi na tej točki kolegice in kolegi pozval, da lahko zadevo še vedno ustrezno sprejmemo in se potem glede na to, da nam grozi podobna zadeva tudi na tej strani, temu izognemo.

Hvala.