Govor

Tomaž Pliberšek

Spoštovani predsednik, podpredsednik! Hvala za besedo. Spoštovane poslanke, poslanci, ostali prisotni.

Ministrstvo za zdravje se je s problematiko zagotavljanja zdravstvene varnosti zdravstvenih delavcev in posredno tudi policistov aktivno ukvarjalo že v letu 2015, ko smo imeli masovne prehode državne meje. Takrat so bila izdana navodila za delo z migranti, ki so bila posredovana tudi vsem izvajalcem zdravstvene dejavnosti. Dejstvo je, da od tistega leta dalje, ves čas se ta navodila seveda novelirajo v skladu z izsledki praks, takšnih in drugačnih, protokoli so vzpostavljeni, delujejo 24 ur, 7 dni v tednu, kar se teh navodil tiče. Dejstvo pa je, da je treba tu poudariti, da navodila pač padejo toliko na plodna tla, tudi sami ste ugotavljali, da je to kar zajeten snopič teh navodil, kateri se seveda ukvarja naša služba epidemiološka v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Gre za, bom rekel širok nabor strokovnjakov, dostopnih 24 ur na dan, dnevno spremljajo dogajanje v svetu, so, bom rekel povezani z institucijami tako v naši državi kot tudi po svetu, torej znajo preučevati tveganja, smo pripravljeni in v skladu s tem seveda vsi tej protokoli tudi tečejo. Tako, da ne bom rekel, da, bom rekel skrb in razprava ni potrebna, ampak mislim, da ta trenutek lahko ugotavljamo, da na celotno geografsko pokritost je za vse, bom rekel veljajo isti protokoli in verjamem, da je tudi ta ozaveščenost pri vseh teh, ki te tudi izvajajo, enaka, je pa seveda odvisno od tega zadnjega člena v verigi, se pravi kako se seveda tej protokoli in pa navodila tudi upoštevajo.

Torej, navodila so obravnavana tako za obravnavo migrantov, kot sem tudi rekel, ob sprejemu kot tudi nadaljnji obravnavi z njimi. Hkrati so vsebovana priporočila inštituta za javno zdravje, jaz upam, da bo tudi kolegica iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje te stvari še malo detajlneje pojasnila. Navodila inštituta se nanašajo na migrante, so objavljene tudi na njihovi spletni strani, imamo tudi na koncu koncev za koronavirus zadnje izsledke in tudi objavo na spletni strani.

Torej, da mogoče malo poročam, v letu 2019 Ministrstvo za zdravje ni dobilo informacij s strani zdravstvenih izvajalcev, o večjih odklonih govorim, ali težavah zaradi obravnave oseb, ki so nelegalno prestopile državno mejo. Kako zadeva v bistvu zgleda v praksi? Ko se, bom rekel pač takšen pribežnik nekje pojavi in je v stiku z, bom rekel Ministrstvom za notranje zadeve, če ima željo, da se, bom rekel pokliče zdravniška pomoč, se aktivirajo ekipe nujne medicinske pomoči, vsi ostali, bom rekel se peljejo v azilne dome, kjer je, bom rekel čisto vsak migrant pregledan. Tisti, ki se pa ne odločijo za azil, gredo pa v en drug dom, kjer so tudi pregledani in se v skladu s postopki v 72 urah vrnejo na področje s katerega so prišli.

Toliko predsednik, podpredsednik, za prvo besedo. Hvala lepa.