Govor

Hvala lepa spoštovani predsednik. Spoštovani vsi, ki ste danes prisotni na seji. Verjame, da je seja, kjer obravnavamo osebno asistenco, ki se tiče dejansko invalidov in vseh, ki so na nek način povezani zelo pomembna tema, zato res hvala tudi za več velik odziv, tudi za pisne odzive, ki smo jih prejemali. Seveda smo prejemali tako, bom rekla obrazložitve, kako vidijo osebno asistenco, kako jo doživljajo, pa o tem več v nadaljevanju. Naj bo jasno, da smo v Novi Sloveniji leta 2017, ko smo vložili v obravnavo predlog zakona o osebni asistenci želeli eno stvar narediti in to je omogočiti vsem invalidom, da lahko živijo samostojno kvalitetno življenje c domači oskrbi ali v bivalnih skupnostih. Jaz lahko rečem, da zakon je zaživel s 1. 1. 2019, se pravi, da je eno dobro leto odkar se izvaja in lahko rečem, da je zakon življenje invalidov izboljšal. Jaz računam, da boste tudi to vi povedali, kako je glede na vsa pretekla odločanja, obravnave vseh zakonov do leta 2017, ko je enostavno ni bilo tudi politične volje, da bi se tak zakon sprejel. Mislim, da smo takrat naredili kora naprej vse poslanske skupine in da smo ta zakon resnično vsi sprejeli s tem, da bi omogočil čim bolj samostojno in kvalitetno življenje ter boljšo vključitev invalidov v družbo. Se mi zdi, da je prav, da povemo kaj praktično ali kako smo tudi zapisali kaj je osebna asistenca. Osebna asistenca je pomoč uporabniku pri vseh tistih opravilih in dejavnostih, ki jih uporabnih ne more izvajati sam zardi vrste ali stopnje invalidnosti, a jih vsakodnevno potrebuje doma in izven doma, da lahko živi neodvisno in enakopravno življenje v družbi, pomembno prispeva k deinstitucionalizaciji in kot taka predstavlja tudi uresničevanje konvencije o pravicah invalidov. Še enkrat povem, sem res vesela in ponosna, da smo mi v tem Državnem zboru po 25 letih bili zmožni to sprejeti in da se to izvaja.

Se mi zdi, da je bil zakon dober, dobronameren, da je omogočil najbolj ranljivim invalidom pomoč pri zadovoljevanju osnovnih življenjski potreb, pri osebni higieni, pri hranjenju in oblačenju in da so v vsej tej zgodbi največji kapital ljudje. Ljudje, tako invalidi, kot osebni asistenti, kot izvajalci. Mislim, da tukaj ni mimo te človeške note ne moremo iti in da je zelo pomembno tudi kako gre naprej.

Seveda so se pojavile ali pa smo bili obveščeni, pa tudi iz medijev smo zasledili, da se pojavljajo neka odstopanja glede same osebne asistence, zato smo mi tudi seveda sklicali današnjo sejo, da vendarle pogledamo kje prihaja do napak, kje mogoče stvari niso še dobro postavljene in da skupaj z vami poiščemo rešitve. Jaz se držim načela, ki je v tem Državnem zboru velikokrat omenjeno. Nič o invalidih brez invalidov. Zato sem vesela tega vašega velikega odziva, da bi lahko skupaj rekli ali skupaj dorekli kaj, na kakšen način lahko zadevo še izboljšamo.

Res si želim, da se sistem postavi tako, da bo čim manj pomanjkljiv in da bo čim manj napak imel. In se mi zdi, da smo danes tukaj, tudi seveda pristojno ministrstvo za delo, predstavnik, državni sekretar je tukaj in da se zakon popravi. Mi smo seveda v prvotnem predlogu pripravili sklepe, bom pa danes povedala, da smo se glede drugega in četrtega sklepa dogovorili in mislim, da je prav, da preberem kateri so sklepi, ki smo jih predlagali in preberem že tiste, katere smo se nekako med poslanskimi skupinami uskladili.

Prvi sklep gre v smer, da: »Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da v roku treh mesecev opravi podrobno analizo izvajanja osebne asistence v letu 2019 in o tem obvesti Državni zbor Republike Slovenije«.

Drugi sklep: »Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da nemudoma zagotovi izvajanje učinkovitega nadzora nad izvajalci osebne asistence.«

Tretji sklep: »Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da z novelacijo Zakona o osebni asistenci do 20. junija 2020 uveljavi primerne varovalke, da do zlorab zakona ne bi več prihajalo in da bi kršitelje učinkovito odkrivali in sankcionirali«. Seveda je ta, bom rekla, vprašljivo… Mi smo te sklepe pripravil mogoče še preden je prišlo do odstopa predsednika Vlade, ampak, se mi zdi, da je vseeno, ta sklep ostaja noter in se bo o njem tudi kasneje, na koncu, glasovalo.

In četrti sklep: »Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da pred pričetkom parlamentarnih počitnic 2020, poroča odboru o izvedenih ukrepih in stanju na področju izvajanja osebne asistence v Republiki Sloveniji.« Želim še povedat da, ko smo pripravljal zakon, je naš zakon slonel na podatkih, ki jih je seveda pripravil ali pa, na njihovih, Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo, tako da, izhodišča so ali pa, izhodišča za zakon so bila na podlagi njihove raziskave in sem seveda tudi obveščena, da inštitut za socialno varstvo že pripravlja, že pregleduje, se že odvijajo pregledi, tudi glede same osebne asistence, tako da, je v prihodnjih mesecih, v spomladanskih mesecih, mislim da meseca marca že lahko pričakujemo prve rezultate, ki pa seveda bojo dal potem še večjo podlago za nadaljnje možnosti iskanja najboljših rešitev za invalide.

Še enkrat pa naj povem, da si želim, da bi današnja razprava bila konstruktivna, da bi danes res poskušal prisluhnit tistim, ki dejansko jim je zakon omogočil neko dostojnejše, lažje življenje. Se zavedam, da imamo take, velike izvajalce, imamo manjše izvajalce, imamo v osebni asistenci vpete tudi družinske člane. Vsem želimo prisluhnit in seveda tudi imet neko empatijo, razumevanje, zakaj je temu tako in, si želim seveda in naš cilj je, da imamo osebno asistenco dobro organizirano, da imamo dostop, da bo osebna asistenca dostopna invalidom, seveda čim širšemu krogu in se nadejam neke dobre konstruktivne razprave in seveda tudi mogoče nekih pogledov, za katere še ne vemo, pa bojo nas s tem obogatil in tudi naše nadaljnjo delo. Tako da, se zahvaljujem zaenkrat.

Hvala.