Govor

Peter Svetina

Hvala lepa spoštovani gospod predsednik, spoštovane poslanke in poslanci!

Kot je bilo povedano, Zakon o Varuhu človekovih pravic določa, da ima varuh najmanj dva in največ štiri namestnike. Na začetku mandata sem imel štiri namestnike, ki so imeli ločena področja po svojih utečenih tirnicah. 16. aprila 2019, je en namestnik na njegov predlog bil razrešen s funkcije, mandat namestnice pa je potekel 23. marja 2019. Glede na navedeno imam tako od 23. maja dalje dva namestnika. Glede na obsežnost dela inštitucije Varuha človekovih pravic in pa prerazporejena dela in naloga na samo dva namestnika, sem se 5. aprila sem objavil vabilo za izbiranje predlogov za kandidate za namestnika oziroma namestnico varuha. Nanj se je javilo 19 kandidatov s katerimi sem se srečal, pogovoril in med vsemi kakovostnimi kandidati izbral dva, to sta gospa Marjeta Cotman in pa gospod dr. Jože Ruparčič.

Gospa Marjeta Cotman je v svoji široki poklicni karieri opravljala najvišje funkcije in dela na področju državne uprave, pravosodja, zakonodaje ter devet let na področju varovanja človekovih pravic, ko je bila vodja oddelka za peticije in sekretarka komisije za peticije v Državnem zboru. Njeno delo je zajemalo najzahtevnejše naloge na najodgovornejših pravnih področjih.

Dr. Jože Ruparčič je sodnik že več kot 20 let. V okviru svojega dela v pravosodju pa ves čas razvija tudi znanstveni interes za pravne fenomene. Je strokovnjak s področja civilnega in gospodarskega prava, ima dolgoletne izkušnje in bogato strokovno znanje.

Verjamem, da sta predlagana kandidata z njunim dosedanjim delom in strokovnim znanjem dokazala, da sta primerna za opravljanje funkcije namestnice oziroma namestnika varuha. Odlikujeta ju znanje in kredibilnost, zato verjamem, da mi bosta v veliko pomoč pri varovanju človekovih pravic v Republiki Sloveniji.

Hvala lepa.