Govor

Eva Štravs Podlogar

Hvala lepa za besedo, predsednik. Spoštovana poslanka, spoštovani poslanci! Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo spremljamo poslovanje velikih poslovnih sistemov in gospodarsko dogajanje v Sloveniji. Jasno nam je, da se spremembe na tem področju še kako odražajo, ne samo po posameznih sistemih, ampak širše na celotno slovensko gospodarstvo. V izjemno konkurenčnem globalnem svetu so določeni poslovni sistemi še bolj izpostavljeni konkurenčnemu okolju in med tem vsekakor sodita obe podjetji, ki sta bili danes posebej izpostavljeni tako Adria kot tudi Gorenje.

Žal glede na poslovne rezultate omenjenih podjetij lahko ocenimo, da v tem novem izjemno konkurenčnem okolju niso bila uspešna in logično dejanje je iskanje strateških partnerjev, s tem, da se poudarja strateški partner, ki pač vstopa z željo po sinergiji, po večji dodani vrednosti in ki se tudi zaveda okolja oziroma lokalne skupnosti, v katero vstopa. V tem primeru kot lokalno okolje mislim celotno Slovenijo ne samo posamezno občino.

Glede na to, da ste, predsedujoči, v uvodu rekli, da bi se danes izogibali podrobnejšim razpravam glede Adrie, bi želela poudariti, da na ministrstvu ocenjujemo, da vezano na Gorenje, da bi bilo ocenjevati sedaj v tem momentu za kakšne vrste privatizacijo gre oziroma jo že oceniti kot izjemno slabo, kljub vsemu še preuranjeno. Jasno je, da se mora ob takih postopkih ustvarjati sinergijske učinke med prevzemnikom in prevzemnim podjetjem in da se v prvi fazi izvajajo procesi optimizacije in racionalizacije poslovanja. Kljub temu, kar se trenutno na tem področju – seveda spremljamo – dogaja v Gorenje Velenje, ocenjujemo, da je še vedno možnost, da se izvaja v naslednjih korakih tudi to, kar je bilo obljubljeno in pričakovano. To so pozitivni učinki povezovanja s strateškim partnerjem kakor je prenos uspešnih mednarodnih poslovnih praks, seveda velik poudarek na raziskavah in razvoju in pa prilagoditev optimizacije.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj se še kako ukvarjamo tudi s skladnim regionalnim razvojem. Strinjam se s poslancem gospodom Mescem, da je skladni regionalni razvoj izjemno pomemben za Slovenijo, zato tudi z različnimi ukrepi, ki jih imamo na ministrstvu, spodbujamo tako v vzhodno kohezijsko regijo kot tudi posebni ukrepi, ki so namenjeni predvsem problemskim območjem. Toliko na kratko.