Govor

Violeta Tomić

Spoštovani minister za kulturo, spoštovani vsi vabljeni in spoštovane kolegice in kolegi. Lepo vas pozdravljam na 13. nujni seji Odbora za kulturo. Vse prisotne prav lepo pozdravljam in pričenjam 13. nujno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice odbora: Felice Žiža, Jurij Lep, Zmago Jelinčič Plemeniti in Bandelli. Na seji kot nadomestni člani in članice Odbora s pooblastila pa sodelujejo: mag. Dejan Kaloh je tukaj namesto… Od opravičenih so še Dejan Kaloh. Pardon. Kot nadomestni člani pa sodelujejo Nataša Sukič nadomešča poslanca Primoža Siterja, Jože Lenart pa nadomešča poslanko Karlo Urh.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora. Glavna točka je Poziv k zajezitvi prakse političnega kadrovanja v nacionalnih javnih zavodih na področju kulture, zagotavljanju transparentnih postopkov pri imenovanju vodstvenih kadrov ter spoštovanju strokovnih meril. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA. Kot veste smo v zadnjem času zasledili velik pozivov zainteresirane javnosti in zaposlenih. In na spletni strani Državnega zbora ste s sklicem dobili objavljeno naslednje gradivo in to je zahteva Poslanske skupine Levica za sklic nujne seje odbora. K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni: Luka Mesec bo na seji v imenu predlagatelja zahteve; mag. Zoran Poznič, minister za kulturo; dr. Aleksandra Berberih Slana, Skupnost muzejev Slovenije; potem Breda Kolar Sluga, direktorica Umetnostne galerije Maribor; Jelka Pečar, ravnateljica Obalne Galerija Piran; Nevenka Šivavec, direktorica MGLC Ljubljana; Tina Podnebšek, direktorica Pilonove galerija Ajdovščina; dr. Andreja Hribernik, direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti; Goran Milovanović, direktor Galerije Božidarja Jakca; Igor Španjol, predsednik Sveta zavoda Moderne galerije; dr. Marko Jenko, predsednik Strokovnega sveta Moderne galerije; Jernej Hudolin, vodja restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Slednji se je opravičil, za ostale pa ne vemo ali jih še lahko pričakujemo. Skratka, zato dajem zdaj besedo predlagatelju za sklic te seje, predstavniku Poslanske skupine Levica Luki Mesci. Prosim Luka.