Govor

Gospod ________

Se opravičujem, jaz sem uvodno poročilo, mislim uvodno podal, ker smo koordiniral odziv. Zdaj dodatno, mogoče bom priliko izkoristil, pa bom nekaj dodatnih pojasnil. Področje klinične psihologije, prej sem zelo na hitro se tega dotaknil in mi se na ministrstvu zavedamo in tako kot je varuh lahko izpostavil, da tukaj strokovnjakov primanjkuje.

Mi v okviru naše pristojnosti imamo, bi rekel odgovornost za pozive za imenovanje sodnih izvedencev. Mi to področje vedno vključujemo vsako leto v te pozive, izvajamo tudi prek našega centra za izobraževanje v pravosodju, termine za izvedbo preizkusov strokovnosti lahko povem, da v lanskem letu smo štiri razpisal, dva sta odpadla, ker ni bilo kandidatov, na dveh terminih pa so bili štirje kandidati uspešni. Glede hiše za otroke sem že povedal. Tukaj je zadaj zakon, pridobili smo tudi evropskih sredstev in sredstev iz norveškega finančnega mehanizma. Projekt, mislim da uživa široko podporo in mi nekako računamo, da bomo jeseni lahko počasi nadaljevali z medresorskim usklajevanjem tega zakona in ga počasi približali vladi v obravnavo.

Glede pripornikov in zapornikov. Tukaj imamo pač dve veliki težavi. Eno je pomanjkanje kadra. Ponovno, preko sto razpisanih delovnih mest vsako leto. Boren odziv uprave za izvrševanje kazenskih sankcij. Direktor je danes z mano tukaj na moji levi strani, se trudi tudi s promocijo poklica. Verjetno ste to tudi že zaznali nekateri pod moto poklic s katerim rasteš. Glede zasedenosti pa drži. Narašča število pripornikov, tujcev, predvsem zaradi nezakonitih prehodov meje. Izpostavim naj, da imamo nekako v srednjeročnem planu izgradnjo dveh novih zaporov, enega v Dobrunjah in pa prenovo zapora in deloma dogradnjo na Igu, se pravi ženski zapor in zelo veliko stavimo na te dodatne kapacitete, ki se bodo s tem ponudile.

Aha, glede kaznivega dejanja posilstva. Mislim, da smo junija ali julija smo predali v javno razpravo osnutek kazenskega zakonika, kjer predlagamo tudi modifikacijo trenutno definicije posilstva. Premikamo se proti modelu soglasja, se pravi odmikamo se od modela prisile. Toliko za enkrat z naše strani.

Hvala.