Govor

Lep pozdrav vsem skupaj.

Pričenjam 10. sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Članice in člane komisije, torej najlepše pozdravljam in vas obveščam, da so zadržani oziroma da se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije, gospa Nada Brinovšek in pa gospod Marjan Pojbič. Nadomeščana bosta z, torej Nada Brinovšek z Janezom Moškričem in pa Marjan Pojbič z gospodom Bojanom Podkrajškom.

Sedaj pa kar prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red. Prvič, 25. redno letno poročilo varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 201č9. Drugič, poročilo varuha človekovih pravic Republike Slovenije, o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po opcijskem protokolu h konvenciji OZN proti mučenju in drugim krutim nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju za leto 2019. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Tako, da prehajamo na obravnavo 1. točke dnevnega reda – 25. REDNO LETNO POROČILO VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2019, ki ga je v obravnavo predložil varuh človekovih pravic in ga bomo obravnavali kot matično delovno telo.

Na današnjo sejo so bili vabljeni gospod Peter Svetina, varuh človekovih pravic, predstavnik Državnega sveta Republike Slovenije, Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, se pravi predsednica odbora, predstavniki Vlade Republike Slovenije in sicer Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za pravosodje.

Potem Ministrstva za pravosodje, gre za upravo Republike Slovenije, za izvrševanje kazenskih sankcij, predstavniki Ministrstva za javno upravo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor, predstavniki urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti, predstavniki Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije, zagovornik načela enakosti, pravno informacijskega centra nevladnih organizacij PIC in pa Amnesty International Slovenija.

Od vseh vabljenih se zaenkrat upravičila Eva Irgl, predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Za sejo ste prejeli naslednje gradivo in sicer poročilo varuha za leto 2019 in delovno gradivo, osnutek predloga priporočila, z dne 22. septembra 2020. Po sklicu seje pa ste prejeli še dodatno gradivo in sicer odzivno poročilo vlade na 25. redno letno poročilo varuha človekovih pravic, za leto 2019 ter informacijo o realizaciji priporočila Državnega zbora ob obravnavi 24. rednega letnega poročila varuha človekovih pravic Republike Slovenije, za leto 2018.

Potem skupno mnenje Komisije Državnega sveta, za državno ureditev in komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, k 25. rednemu letnemu poročilu varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2019 in pa poročilo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide k 25. rednemu letnemu poročilu varuha človekovih pravic Republike Slovenija, za leto 2019.

Sedaj pa pričenjamo z obravnavo te točke in seveda k besedi toplo vabim varuha človekovih pravic, gospoda Petra Svetino, da poda dopolnilno obrazložitev, k letnemu poročilu. Lepo prosim.