Govor

Carlo Campanile

Najprej ekscelenca naj se vam zahvalim za priložnost, da vam povem nekaj informacij, da izmenjamo mnenja o koronavirusu. Gre za pomemben trenutek, zato da dobite najnovejše informacije glede nujnega stanja v moji državi.

Sam verjamem, da italijanske oblasti in tudi italijanske oblasti verjamejo, da le s transparentno komunikacijo lahko preprečimo paniko in širjenje neresničnih novic in vesti in vse skupaj utemeljimo na znanstveni osnovi. Včeraj sem se srečal z vašimi ministrom za zdravstvo in obljubil sem mu, da bomo slovenske oblasti obveščali redno, dnevno o stanju in razvoju stanja v Italiji. V tem trenutku kot je povedala gospa državna sekretarka je gospod Šabeder v Rimu na sestanku, ki ga je sklical gospod Speranza, italijanski minister za zdravstvo, skupaj s kolegi iz Francije, Švice, Avstrije, Nemčije in Hrvaške. Jutri se bo gospod Speranza srečal z gospo komisarko za zdravje in z direktorjem VHO za Evropo. To je poudarim, da je bila Italija prva, evropska država, v kateri je bilo, ki je začela z dnevnim preverjanjem okuženosti in v nekaj zadnjih urah smo prejeli nove podatke. Predstavili smo vam že tabelo, poskušali smo jo tudi prevesti v slovenščino upam, da ni preveč napak s temi podatki. 229 pacientov imamo v tem trenutku, eden je že povsem ozdravel. Med umrlimi so bili pacienti, ki so pa že imeli kakšne druge patologije. Vsi pacienti v tem trenutku so izolirani in jih spremlja medicinsko osebje. Kar pa se tiče ozemeljske porazdelitve pozitivnih primerov. Imamo 172 primerov v Lombardiji, nekaj čez 30 v Venetu, potem nadalje v Emiliji-Romanji, Piemontu in Laziu. Eden pacient, ki je že ozdravel in še dva Kitajska turista sta torej to so ti zadnji primeri, za katere smo izvedeli v Genovi. Te podatke boste našli tudi v tabeli, ki smo jo vam predložili.

23. februarja je svet ministrov odločil, da je treba sprejeti ustrezne ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni in se seveda odzivati na nujne primere. Te ukrepe sedaj izvajamo v najbolj prizadetih deželah v Lombardiji in Venetu in sicer predvsem v 11 občinah. To je zelo pomembno povedati naslednje. Govorimo o dveh identificiranih žariščih eno je okoli mesto / nerazumljivo/ v Lombardiji in v bližnjih občinah. Tukaj gre za približno 47 tisoč ljudi. Drugo žarišče je vasica v Venetu blizu Padove in tam je okoli 3 tisoč ljudi. Skratka, okoli 50 tisoč ljudi živi v najbolj prizadetih območjih kjer je več v državi z 60 milijoni ljudi. Večina primerov torej prihaja iz teh dve dežel oziroma iz teh dveh žarišč. Razumeli boste kako težko se je soočati, kako težko je spremljati gibanje okužb in poglobljene raziskave še vedno potekajo tako, da je možno sicer tega še nismo ugotovili, da tudi drugo žarišče pravzaprav izhaja iz prvega v Lombardiji. Torej ta območja so sedaj pod omejitvami. Zelo je omejeno gibanje ljudi. Samo pooblaščene osebe imajo možnost potovanja v in iz teh območij, kar nadzorujejo varnostne sile. Prepovedana so vsa javna srečevanja, športna, kulturna, religiozna in tako naprej, tudi šole so zaprte in v Italiji smo pripravljeni, da te ukrepe podaljšamo, skladno z gibanjem oziroma z razvojem situacije. Ljudje, ki so imeli stike z pozitivnimi primeri, pozitivnimi pacienti, morajo v karanteno. V nekaterih velikih mestih na severu Italije, so se odločili, da bodo prekinili oziroma, prepovedali vse javne prireditve in pouk v šolah. Kar v nekaj deželah so zdaj uvedli v Emiliji-Romanji, v Furlaniji – Julijski krajini in drugod, so uvedli prav tako omejitve, čeprav tam primerov še ni.

Ko govorimo o kašlju, o vročini ali pa še hujših simptomih, kot je pljučnica, je bilo ugotovljeno, da prihaja tudi do asimptomatičnih primerov. Simptomi so povezani pogosto tudi z sezonskimi boleznimi in obolenji, hkrati pa je seveda zelo pomembno, da je ravno zaradi tega, ker smo zelo veliko preverjali, smo prišli tudi do višjega števila primerov. V Italiji smo zelo resno vzeli preverjanje in zelo dobro koordiniramo ravnanje z lokalnimi oblastmi. Vsekakor imajo vsi prebivalci na voljo možnost, da se pozanimajo, kako je z temi zadevami. Na voljo je brezplačna telefonska linija, kjer je možno pridobiti vse te informacije.

Vsekakor bomo redno obveščali slovensko Ministrstvo za zdravje o razvoju dogodkov. Žal nismo uspeli zagotoviti prevoda podatkov za to sejo, ampak delamo na tem, tako da bodo te informacije dostopne tudi v slovenščini. Vsekakor, kot sem že povedal, želi Italija delovati pregledno, transparentno in hkrati koordinirano z drugimi državami. Razumemo, da ste tu zaskrbljeni. Tudi sam sem zaskrbljen, dva sinova živita v Italiji, eden v Torinu, in tudi kot oče sem osebno zaskrbljen. Nikakor ne podcenjujemo tveganja, verjamemo pa, da vsebina in obseg pobud, ki so že bile sprejete s strani italijanske vlade in se izvajajo, vse to potrjuje. Hkrati pa se moramo boriti proti paniki, proti neustreznim interpretacijam stanja, realnega stanja na terenu.

Naj se zahvalim še enkrat za vaše povabilo, za to priložnost, da sem spregovoril pred vami in kot sem že povedal, obljubljam slovenski javnosti, da vas bomo redno, dobro obveščali, pregledno obveščali, o razvoju stanja na terenu in treba je povedati, da tudi ukrepi slovenskih oblasti, kar se tiče potnikov, ki prihajajo iz Italije, vse to bo del tudi našega obveščanja, obveščanja veleposlaništva v Ljubljani, v Rim, kakšna je situacija pri vas.

Hvala lepa za vašo pozornost.