Govor

Nina Pirnat

Najlepša hvala.

Torej, večino ukrepov, ki se izvajajo in dogajanja, je povzela že državna sekretarka. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že od samega začetku sledimo vsem obvestilom, prejemamo obvestila, / nerazumljivo/ tako imenovanega sistema zgodnjega obveščanja in zaznavanja – »early warning system« in hkrati tudi ves čas objavljamo aktualne in pa ključne informacije ter priporočila za zaščito zdravja prebivalcev. Ta priporočila so seveda objavljena na naši spletni strani, so v treh kategorijah – aktualne informacije, informacije za zdravstvene delavce in epidemiologe in pa, priporočila za splošno javnost; ta priporočila se praktično dnevno dopolnjujejo, izdelana so že priporočila, recimo, za policiste, za letališča, za vojsko in tako dalje, zdaj pa stalno prejemamo številna in številna vprašanja, praktično za priporočila po meri, za podjetja, za turistične agencije, take in drugačne in seveda, to nastajajo številni, številni dokumenti, ki se v skladu z vsemi deležniki potem pozicionirajo na našo spletno stran.

Jaz bi želela poudariti par zadev. Razumemo, da je strah javnosti pred neko novo nalezljivo boleznijo velik. Razumemo, da je strah pred vsem kar je novo res nekaj, kar ljudi vznemirja. In zaradi tega želimo javnost čim bolj pomirjati oziroma ji dajati čim bolj aktualne informacije. Tako kot je državna sekretarka že povedala, trenutno imamo 44 testiranj zaključenih. Vsa so negativna. Stalno smo bili tudi in smo priča vprašanjem ali so res že pozitivni vzorci. V javnosti se pojavljajo oziroma so se v preteklih dneh pojavljale informacije o pozitivnih vzorcih. Tega ne moremo potrditi, ker do danes do seje tega ni bilo. Če karkoli bo pozitivnega seveda se bo javnosti to takoj sporočilo in se bo seveda v skladu s tem tudi sprejemalo ustrezne ukrepe.

Bi pa rada opozorila nekaj. 80 % obolelih ima po sedanjih podatkih blage znake bolezni. Samo 20 % ima težje znake bolezni. Po načinu prenosa gre po dosedanjih podatkih za tako imenovano kapljično nalezljivo bolezen, za katero je ključno, da izvajamo že tako in tako vedno ukrepe za preprečevanje kapljične nalezljive bolezni. To pa so res dobro umivanje rok. Če kašljamo kašljajmo v rokav ali v robec. Ne hodimo z znaki okužb zgornjih dihal, kot so kašljanje, izcedki iz nosu in podobno, vročino na prireditve, v javnost, v trgovske centre. Skratka, tja kjer se zbira veliko ljudi. In te ukrepe morajo občani poznati ne glede na to, ali gre za novi koronavirus ali gre za katerokoli drugo kapljično nalezljivo bolezen.

Kaj je Nacionalni inštitut še tudi opravil? Včeraj smo pač glede na nove primere, ki so jih sporočili iz Italije, tudi razširil definicijo primera. Ni bila spremenjena definicija primera v strokovnem smislu, v strokovnem smislu še zmeraj pomeni, da gre za osebo, ki kaže znake temperature nad 38 stopinj Celzija, kašlja, suho kašlja ali težko diha, ampak smo dodali na spisek oseb tista področja, kjer so se virusi na oziroma okužbe z virusom na novo pojavili. To so pač te pokrajine v Italiji, ki so bile jasne. Kot sem rekla že, dnevno spremljamo vsa navodila. Smo člani delovne skupine, koordinacijske skupine na Ministrstvu za zdravje in pospešeno po potrebi dodajamo navodila.

Tudi navodila za zdravstvene delavce so bila pripravljena že v januarju. To so bila tako imenovana strokovna navodila, tudi z zaključnimi slikovnimi prikazi, recimo, določenih posegov, natikanje mask in podobno, ki smo jih pač tudi pripravili skupaj z drugimi strokovnimi partnerji, zlasti z infekcijsko kliniko. Toliko na kratko. Če bo pa kakšno vprašanje bomo pa še odgovarjali. Hvala lepa.