Govor

Simona Repar Bornšek

Najlepša hvala za besedo. Še bolj pa hvala pravzaprav za sklic in priložnost, da ste ažurno seznanjeni z vsem dogajanjem, kar mislim, da je nujno. Namreč, samo res ažurne in verodostojne informacije zagotavljajo pravzaprav, da se prepreči strah in paniko. Vse neznane stvari nam povzročajo neko tesnobo in strah resnično ni dober za zdravje, zato mislim, da je treba nasloviti ta vprašanja. Včeraj so tudi na našem ministrstvu pregorevali telefoni, sploh danes pregorevajo, pregorevajo tudi v vseh drugih javnih ustanovah, ker se ljudje enostavno ne znajo obnašati oziroma na nek način je ta strah pred neko okužbo, ki nas bo kar vse pokopala, tako prevel, da so pravzaprav ljudje svoje normalno življenje začeli ogrožati in ne živimo več normalno. Rada bi povedala, da smo včeraj prejeli tudi pri nas klice - jaz se zelo opravičujem, da nismo odgovorili na vprašanja, ki jih je Zdravniška zbornica poslala, jaz včeraj nisem uspela do svojega maila priti do večera, tik pred tem, ko sem šla na televizijo, takrat sem ta vprašanja šele videla. Malo smo se pogovarjali tudi z zdravniki, ki so nam pošiljali informacije, zato smo danes - in mislim, da je prav tako, da na podlagi odzivov, ki jih v javnosti dobimo, ukrepamo - imeli dva sestanka našega ožjega odbora za koordinacijo, kjer smo dorekli, da bomo za razliko od tega na začetku, ko nismo vedeli, kje se bodo pojavile, ali se bodo sploh pojavile okužbe in kako bo, in smo imeli pripravljenost na vseh vstopnih točkah, pri vseh izbranih zdravnikih, smo danes odredili in se odločili, da bomo aktivirali samo tiste javne zdravstvene ustanove v Sloveniji, ki omogočajo 24-urno neprekinjeno zdravstveno oskrbo, ki imajo dežurne ambulante, in bomo v te usmerili vse potencialne bolnike; se pravi, tam se bodo jemali brisi, tam se bodo naprej transportirali, tudi transport smo uredili, kako bo to potekalo. Ta dopis za javne zdravstvene zavode, odgovor zbornici je pripravljen, ko se vrnem nazaj, ga podpišem, ker je neke priloge bilo treba še dodati. Govorila sem tudi s predsednikom sindikata Praktikum in ga obvestila o tem, kar sva bila na vezi glede težav, ki nastajajo na terenu. Tako mislim, da smo glede tega primarja zdaj dogovorjeni, kajti v zdravstvenih domovih so te službe, ki skrbijo za bolnišnične okužbe, tudi prisotne in je več navodil in vsega tudi na razpolago že sicer. To je, kar se tiče tega prvega stika.

Kot veste, do tega trenutka v Sloveniji ni potrjenega primera, se je pa od nedelje zelo povečalo testiranje. Trenutno je narejenih 44 testov, vsi so negativni, jih je pa nekaj še v delu. Trenutno testiramo še vedno samo v Ljubljani in Mariboru. Glede na območje, ki je zdaj bliže Italiji, imamo jutri sestanek, da se dogovorimo, kako se bomo pogovarjali še z laboratorijem na Primorskem. Danes ta trenutek poteka - in se bom opravičila, ker bom potem tudi prej odšla - sestanek z vsemi bolnišnicami v Sloveniji in infekcijskimi oddelki, zato da še enkrat vse zadnje informacije uskladimo. Imamo podatke o opremi, maskah in vseh zaščitnih ukrepih, o kapacitetah, plan A, plan B, če bo več ljudi. Imeli smo danes sestanek medresorske delovne skupine, kjer so državni sekretarji vseh ministrstev in drugih služb, ki so pomembne v tem procesu, da smo naslovili ta vprašanja, ki se porajajo, ki jih vsa resorna ministrstva tudi dobivajo, kako naj se javni uslužbenci vedejo, kako je za javne prireditve. S strokovnega vidika še vedno ni razloga za odpoved katerekoli dejavnosti na prostem oziroma javnih prireditev, še vedno ni omejitve gibanja, razen potovanja v tiste predele, ki so pa tako ali tako zaprti in kamor ni mogoče priti. Najnovejše depeše, ki jih dobivamo, za potnike iz severne Italije, recimo, ko so na smučanju, pogovarjali smo se tudi o tem, veste, da se govori o zapiranju mej, vse sorte scenariji se preigravajo. Danes ob štirih, se pravi zdaj, poteka sestanek ministrov sosednjih držav z Italijo in po tem sestanku bo znano, kako so se države odločile za ukrepe. Verjetno ste seznanjeni, da je Hrvaška že sprejela neke ukrepe glede na prvi potrjen primer, da imamo v Avstriji dva potrjena primera. Skratka, še vedno velja, da Evropska unija poziva k sorazmernosti ukrepov, da se življenje zaradi tega ne sme ustaviti. Maske za običajno prebivalstvo niso potrebne, te institucije morajo poskrbeti, da bodo zaščiteni tisti, ki prihajajo pri delu v stik z bolniki, se pravi, primarno je to zdravstvena služba, organi na mejah, policija in tako naprej. Ampak zaenkrat pri delu z zdravimi osebami ni posebnih navodil. Tudi za kontakte so navodila samo za samo izolacijo v domu, ampak se ve, če bi šlo za kontakt z osebo, ki je zbolela s koronavirusom. Mi imamo zdaj, jutri je predviden sestanek koordinacijske skupine za nalezljive bolezni. Predviden je interni sestanek naše delovne skupine. Potem imamo sestanek v četrtek, spet medresorne delovne skupine, za v petek smo pa sklicali vse tiste zavode, s katerimi bomo, ki so kot prvi stik z okuženimi in zbolelimi.

Na NIJZ-ju smo, ker pač sodelujemo v tej skupini, prosili za navodila, še posebej za lekarne, ki so se izpostavljale, za vse tiste službe, ki so posebej izpostavljene, rabijo neka posebna navodila, kot rečeno, bomo tekom jutrišnjega dne verjetno sprejemali dodatne ukrepe, glede na to, kaj se bo danes zgodilo v Italiji. Kako se bojo ministri odločili, kakšni bojo ukrepi, kaj bi se naj na ravni teh držav naredilo, ali se omeji gibanje, ali se na vstopnih točkah uvedejo ukrepi?

Mogoče bi povedala glede merjenja temperature. Velikokrat smo bili vprašani, zakaj na našem letališču ne merimo temperaturo. Strokovno v resnici merjenje temperature ni nek ukrep, ki bi vse polovil, zaradi tega, ker navodila tudi na Kitajskem, potnikom so, naj vzamejo aspirin ali lekadol in grejo na letalo, to je v resnici, to kar smo slišali, je popolnoma neprimerno. Torej, mi lahko dobimo virus na tak način, da pač nekdo pravzaprav brez temperature vstopi in temperaturo ima lahko človek tudi zaradi česa drugega. Poleg tega termometri niso priporočeni oziroma bi morali bit pravilno umerjeni in testirani in vemo, da je koža lahko bolj vlažna ali kakorkoli in se temperatura lažno / nerazumljivo/ višja ali nižja.

Skratka, zgolj to, če pa bo, se bo država odločila, seveda, država se lahko odloči, da na vstopnih točkah to uvede. Tudi te scenarije smo preigravali, da bi na mejnih prehodih, če se bojo omejili in se bo to uvedlo. Verjetno bojo naši ukrepi primerljivi z sosednjimi državami, se pravi, tudi Avstrijci razmišljajo o takih ukrepih na mejah, tako da, sproti se bomo prilagajali situaciji v Evropi in naprej.

Jaz bom vesela, če boste kako vprašanje postavili, ker ne vem, kaj pravzaprav naj še zdaj povem oziroma, kaj je tisto, kar vas najbolj skrbi. Še enkrat, če pa, še vedno pa še, danes smo imeli ta sestanek in smo ugotovili, da pravzaprav, veliko je pobud za delo od doma, veliko organizacij, delovnih, svetuje svojim zaposlenim, ko pridejo s potovanja, naj delajo doma ali jih silijo, da grejo na dopust. Mi imamo sestanek tudi z ZZZS-jem, predviden, glede plačila vseh teh stvari, ali je, ker je pač potrebno zagotovit sredstva, ali so to lahko na bolniški, silit v dopust, s strokovnega vidika še enkrat pravim, ločit osebe, ki niso bile v kontaktu ali niso prišle iz tistih ogroženih območij, ki so navedena, se pa to seveda posodablja in tudi na MZZ-ju, na Ministrstvu za zunanje zadeve, imajo spletno stran, kjer v bistvu tudi sproti ta območja dodajajo in je zato pač, pri, pred potovanjem, treba pogledat. Nobenemu ne moremo zagotovit, da bojo sicer ukrepi taki ostali še en teden ali dva. To se pravi, če nekdo potuje, pač ne moremo vedet, kako bo, ko se bo vračal. Ampak odsvetujemo še vedno potovanj in drugih stvari ne.

Jaz ne vem, če bi mogoče še me kaj, če še kaj / nerazumljivo/…