Govor

dr. Franc Trček

Lep pozdrav vsem skupaj! Začenjamo 29. nujno sejo Odbora Državnega zbora Republike Slovenije za zdravstvo, ki je sklicana v skladu s 47. in 48. členom Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti kolega Branko Simonovič. Trenutno imam eno pooblastilo, kolega Andrej Rajh nadomešča kolega Vojka Starovića.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne 24. 2. 2020 ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora, in sicer s prvo in edino točko Informacija o stanju pripravljenosti Republike Slovenije ob morebitnem izbruhu koronavirusa. (Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.) Ker do začetka seje nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - INFORMACIJA O STANJU PRIPRAVLJENOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE OB MOREBITNEM IZBRUHU KORONAVIRUSA.

K obravnavi točke so bili vabljeni: Vlada, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za zunanje zadeve, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Klinika za infekcijske bolezni in vročična stanja UKC Ljubljana, Oddelek za infekcijske bolezni in vročična stanja UKC Maribor, Svetovna zdravstvena organizacija, Izpostava za Slovenijo, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Veleposlaništvo Republike Italije, Veleposlaništvo Republike Avstrije in - upal sem, da bo neka možnost videolinka, očitno je ne bo - gospod Janez Lenarčič, evropski komisar, ki je v osnovi zadolžen za to področje.

Preden dam besedo državni sekretarki mag. Simoni Repar Bornšek, še nekaj zadev. Ustavna podlaga za sklic seje je 110. člen ustave, ki pravi, da katerakoli vlada, tudi tista, ki opravlja tekoče posle, odgovarja Državnemu zboru. Razlogi, veste, kakšni so. Dal sem tudi nek komunike vsem poslanskim skupinam, da se te tematike ne zlorablja v nekih cenenih politizacijah.

Med nami pozdravljam tudi veleposlanika Republike Italije, njegovo ekscelenco gospoda Campanilo in tudi njegovega namestnika ter svetovalca, gospoda Polacca. Povabil sem ju z razlogom, da nam kratko, ko prideta do besede, predstavita, kakšno je stanje v sosednji Italiji in kakšne bodoče ukrepe predvidevajo.

Dobil sem tudi nekaj opravičil. Opravičil se je predsednik Vlade Republike Slovenije zaradi službene obveznosti. Resorni minister je pa, kot verjetno veste, trenutno v Rimu na pogovorih z italijanskim resornim ministrom.

Preden dam besedo državni sekretarki, moram povedati, da smo sejo sklicali skupaj, po posvetovanju podpredsednikov odbora in mene, kolegica Jelka iz SDS in kolega Jože iz LMŠ ter jaz osebno. Predvsem moram odkrito priznati, da so nam malo pregorevali telefoni, pa tudi poštni predali glede problematike, zlasti na primarni ravni. Nekaj se je tudi zbornica odzvala, glede tega je gospa Čebašek tudi tu prisotna. Naša naloga je, da iščemo rešitve, ne da ustvarjamo neke dodatne panike, kaj šele neke kolektivne psihoze. In predvsem v tej smeri bi nekako, gospa državna sekretarka, želeli vaše odgovore. Izvolite.