Govor

Edvard Paulič

Kolegice in kolegi, pričenjam 16. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse prisotne lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da se je z današnje seje opravičil član odbora Dušan Šiško. Imam pa kar nekaj pooblastil in sicer poslanko Jerco Korče nadomešča poslanka Nina Maurovič, poslanko Lidijo Divjak Mirnik nadomešča poslanec Jože Lenart, poslanca Gregorja Periča nadomešča poslanka Mateja Udovč, poslanca Igorja Zorčiča nadomešča poslanka Mojca Žnidarič, poslanca Zvonka Černača nadomešča poslanec Tomaž Lisec, poslanca Luko Mesca nadomešča poslanka Violeta Tomić in pa poslanko Ivo Dimic nadomešča poslanec Jožef Horvat.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red z dvema točkama. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, skrajšani postopek. In pa Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Energetskega zakona, druga obravnava. Ker v poslovniškem roku nisem prejel nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VODAH, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo 19. 12. 2019 predložila Vlada s predlogom, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 55. seji dne 17. 1. 2020 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 19. 12. 2019, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 22. 1. 2020 in pa mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 27. 2. 2020. V poslovniškem roku je bil vložen amandma Poslanske skupine Levica k 1. členu. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo so bili k obravnavi te točke vabljeni: Ministrstvo za okolje in prostor, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Skupnost občin Slovenije,

Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Alpe Adria Green in pa Zakonodajno-pravna služba.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Na začetku dajem besedo predstavniku predlagatelja, gospod Zajc, Izvolite, beseda je vaša.