Govor

Bom poskušala kolikor se bo pač dalo, nekatera vprašanja bodo izjemno kratka in bodo lahko z odgovorom da ali ne odgovorjena, vendar kljub temu v kolikor ne bom v prvem delu zaključila, bom še nadaljevala, kajti vprašanj je izjemno, izjemno dosti. Tudi sami ste navedli ogromno, ogromno zadev, verjamem, da je danes top tema nekje drugje, ampak prevzemate izjemno, izjemno pomemben resor, ki je prioriteta te Vlade, prioriteta prejšnjih vlad in današnja situacija je absolutno, absolutno drugačna kot je bila pred sedmimi leti, ko ste odstopili. Takrat ste, žal se moram dotakniti tega vašega odstopnega pisma, ki ste ga takrat posredovali predsednici vlade in bilo je tako, da ste napisali, da ste imeli absolutno premajhno moč znotraj vladne koalicije. Na tem mestu me zanima:

Ali pričakujete, da boste imeli v tej koaliciji bistveno večjo moč?

Navedli ste tudi v vaši odstopni izjavi, da delo na ministrstvu otežujejo lobiji, gradbeni dobaviteljski, pa mi ne zameriti. Zanima me, kdo so ti lobiji, kajti s temi lobiji se boste v tem mandatu absolutno ponovno srečali. Ti lobiji po mojem, ker mi kolobistične(?) stike prijavljamo, imajo ime in priimek, zato konkretno imena in priimki.

In v nadaljevanju, konkretno s kašnimi ukrepi boste odpravili korupcijo v zdravstvu. Veliko ste navedli, veliko problemov. Jaz bom rekla, da sem danes pričakovala konkretne rešitve s časovnico. V bistvu časa bo izjemno malo. Vem, da je danes prioriteta in še naslednje, najmanj, 2, 3 mesece, bo prioriteta koronavirus, ampak kljub temu bo treba še peljati vse ostale aktivnosti in glede na vaše dolgoletne izkušnje, ki ste jih imeli v zdravstvu, ki ste jih imeli na ministrstvu, bi res na tem mestu, pač, to pričakovala.

Ker mi je pač rečeno, da naj bom kratka in čim bolj ekspeditivna, bom zgolj navajala bolj vprašanja. Zanima me, kajti v zadnjem času in tudi v preteklem mandatu, je šlo za mešanje javnega in zasebnega sektorja oziroma zdravstva, me zanima, na kakšen način boste postavili jasno razmejitev? Ali boste zasebnike morebiti vključili v javni zdravstveni sistem in ali bo pacient deležen enake storitve tako v javnem, kot v zasebnem sektorju, pod enakimi pogoji? Mogoče imate v mislih tudi to, da bo pacient z kartico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja prejel pač storitve enake pri zasebniku? To me izjemno zanima, kajti, potem bomo lažje tudi naprej govorili.

V koalicijski pogodbi imate tudi navedeno, da boste se potrudili za zagotovitev dodatnih sredstev iz javnih in drugih virov. Zanima me, kateri bodo ti viri? Čakalne vrste ste omenili, ampak, glede na to, da se pač s ponedeljkom odpovedujejo pregledi, se obrača name, kot članico Odbora za zdravstvo, kar veliko pacientov, kajti, tistim, katerim so že bile odpovedane preiskave in tudi posegi, jih zanima, kako bo potem to naš sistem v bodoče vzdržal in na kakšen način boste povečali možnost obravnav, kajti že ob današnji situaciji, katero ste pač tudi navedli, primanjkuje tako zdravnikov, kot tudi dodatnega medicinskega kadra?

V zvezi s povečanjem kadra medicinskih sester, me zanima, ali v bodoče, pa kljub temu, da smo malce nad povprečjem Evropske unije, me zanima o kakšnem možnem uvozu iz tujine in me zanima, ali boste razmislili tudi o spremembi zakona za notifikacijo izobrazbe medicinskih sester? V prejšnjem mandatu smo uredili za zdravnike, za medicinske sestre še tega nimamo.

Konkretno me zanima časovnica skrajševanja čakalnih dob – do kdaj oziroma kakšna bo časovnica in koliko bi skrajšali čakalne dobe, bom rekla, konkretno do konec leta, koliko je po vaši oceni? Glede dolgotrajne oskrbe se bom res malce dotaknila, ste jo sicer omenili… Sprejeli smo, takrat, ko sva bila kolega, v poslanskih klopeh, da spada to, dolgotrajna oskrba, na področje zdravstva, zato me na tem mestu izjemno zanima problematika dolgotrajne oskrbe, kako se boste lotili tega?

Ob tem pa me zanima, če ste seznanjeni, sem mogoče prehitra, upam, da ne, z vsebino zakona, ki je bil pripravljen na Ministrstvu za zdravje, v letu 2020 in kakšno je mnenje glede te vsebine? Jaz te vsebine ne poznam. Če pa mogoče tudi vi tega predloga ne poznate, me konkretno zanima, kakšno je vaše mnenje o predlogu, ki je bil pripravljen v prejšnjem mandatu, ko ste bili predsednik koalicije, poslanec? Potem, kakšen sistem financiranja dolgotrajne oskrbe predvidevate?

Jaz bom izjemno konkretna, ker, v bistvu časa je izjemno, izjemno malo – ali predvidevate delež sofinanciranja s strani upravičencev? Če da, mogoče kakšen? Ali predvidevate obvezno ali prostovoljno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo? Kakšen je po vašem mnenju ta vstopni prag za dolgotrajno oskrbo v tej zakonodaji, ki jo boste po vsej verjetnosti, absolutno morali predlagati čim prej, kajti koalicijska zaveza je povsem jasna? Kdaj časovno lahko pričakujemo konkretne sistemske rešitve na tem področju – ali bo to v drugi polovici tega leta? Ali bo to, bom rekla, marec, ne vem, tu, jaz mislim, da že imate, po vsej verjetnosti, povsem jasno razdelano časovnico?

Imam še vprašanje, kako boste, se pravi, to nastalo situacijo z izvajalci, tudi rešili? Na tem mestu bi se pa želela dotakniti tudi neposrednih finančnih posledic nesistemske rešitve dolgotrajne oskrbe v oskrbnih domovih brez koncesije. Zavod za zdravstveno zavarovanj jih me priznava stroškov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Obstajajo namreč ti domovi, ki imajo dovoljenje za opravljanje tega dela, pacienti oziroma oskrbovanci pa nimajo pravic, ki jim pripadajo in na podlagi, bom rekla, tudi Inštituta za ustavno pravo, s strani dr. Cirila Ribičiča, je bilo jasno povedano, da gre za kršeno načelo enakosti pred Zakonom Ustave Republike Slovenije. Zanima me, ali boste v Zakonu o dolgotrajni oskrbi to odpravili?

O korupciji je bilo tudi kar nekaj govora, predvsem zdaj me zanima, sicer ste včeraj v Tarči tudi omenili, da je danes ključno, dobimo vso potrebno opremo, ki jo pač imamo, ampak me kljub temu zanima, ali boste kot bodoči minister naredili vse, da boste dosegli najnižjo ceno? Kajti, to, kaj se zdaj dogaja z temi, testi, kjer je, mislim, kjer proizvajalci prodajajo za 2,5 evrov, mi pa dejansko kupujemo te teste po 65 evrov, je izjemno, izjemno velika diskrepanca. Prav tako se mi zdi vaš zdravniški pogled na to, da paciente, ki se želijo testirati, zdravniki obveščajo, koliko to stane. Zdi se mi, da bi bilo izjemno pomembno, da bi se opredelili do tega, kajti sama osebno menim, v kolikor pač pacient oziroma državljan ali državljanka, ki plačuje vse storitve, ga na koncu koncev ne zanima cena, ampak ga zanima, da ne bo ogrožal vsega ostalega oziroma širše skupnosti.