Govor

dr. Franc Trček

Lep pozdrav vsem skupaj. Začenjamo 30 nujno sejo Odbora za zdravstvo. Obveščam vas, da se za današnjo sejo opravičila poslanka Andreja Zabert. Trenutno še nimam nadomestnih članov, ki naj bi nadomeščali. Torej, v skladu s 47. členom, drugim odstavkom 48 člena in 230. členom Poslovnika Državnega zbora, sem kot trenutno še predsedujoči Odbora za zdravstvo sklical današnjo nujno sejo odbora na kateri se nam bo predstavil predlagani kandidat za ministra za zdravje. Pozdravljam vse prisotne v dvorani še posebej pa gospoda Tomaža Gantarja, pozdravljeni, kandidata za ministra za zdravje.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje odbora, dne 9. marca letos ste prejeli naslednji predlog dnevnega reda: 1. točka – predstavitev gospoda Tomaža gantarja kandidata za ministra za zdravje.

Ker v Poslovniškem določenem roku nisem prejel predlogov za razširitev dnevnega reda, je določen takšen dnevni red seje, kot je predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDSTAVITEV GOSPODA TOMAŽA GANTARJA KANDIDATA ZA MINISTRA ZA ZDRAVJE. Sledi nekoliko uvodno daljše pojasnilo. Prosim za mir. Ali potrebujemo 10 minut pavze že v startu? (Ne.)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je predsedniku državnega zbora Republike Slovenije Igorju Zorčiču, dne 6. marca letos na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustavne Republike Slovenije in 230. in 243. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije predlagal Tomaža Gantarja kot kandidata za ministra Vlade Republike Slovenije.

Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič je Odboru za zdravstvo poslal predlog predsednika Vlade, da Državni zbor za ministra za zdravje imenuje gospoda Tomaža Gantarja. V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora, sem sklical današnjo sejo na kateri se nam bo predstavil kandidat za ministra za zdravje za zdravje. Predlagam, da naj kandidat za ministra najprej predstavi svoj program in videnje dela ministrstva. Po predstavitvi pa bo odgovarjal na vprašanja članov odbora.

Po opravljeni predstavitvi odbora predsedniku Državnega zbora in predsedniku Vlade Republike Slovenije pošljemo mnenje o predlaganem kandidatu. Gospod Tomaž Gantar, kandidat za ministra, prosim, da se predstavite odboru. Beseda je vaša.