Govor

Matjaž Nemec

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi! Spoštovani kandidat za ministra za zunanje zadeve dr. Anže Logar, dobrodošli med nami! Začenjam 19. nujno sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani oziroma na seji sodelujejo kot nadomestne članice in člani naslednje poslanke in poslanci, pa bom najprej začel z opravičili: opravičil se je Ferenc Horváth. Na seji s pooblastili sodelujejo: Alenka Jeraj in Eva Irgl, Igor Peček nadomešča Nino Maurovič in Blaž Pavlin nadomešča mag. Mateja Tonina.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli predlog dnevnega reda. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogom za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV DR. ANŽETA LOGARJA, KANDIDATA ZA MINISTRA ZA ZUNANJE ZADEVE REPUBLIKE SLOVENIJE.

Gradivo z dne 6. 3. 2020 za obravnavano točko je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, del pa ste zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v varovani predal.

Predsednik Vlade, gospod Janez Janša, je na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije in 229. člena Poslovnika Državnega zbora dne 6. marca 2020 Državnemu zboru predložil listo kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije, v kateri je predlagal, da Državni zbor za ministra za zunanje zadeve imenuje dr. Anžeta Logarja. Predsednik Državnega zbora je ta predlog dne 6. marca 2020 poslal Odboru za zunanjo politiko kot pristojnemu delovnemu telesu. Kot predsednik odbora sem v skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora sklical današnjo sejo, na kateri se nam bo predlagani kandidat predstavil ter odgovarjal na vprašanja članic in članov odbora. Na podlagi predstavitve kandidata bo odbor v skladu s prvim odstavkom 231. člena Poslovnika Državnega zbora sprejel mnenje o ustreznosti predstavitve kandidata in ga v roku iz prvega odstavka 231. člena Poslovnika Državnega zbora poslal predsedniku Državnega zbora in predsedniku Vlade.

Spoštovani, imamo še eno pooblastilo, in sicer Dušan Šiško nadomešča Zmaga Jelinčiča Plemenitega.

Prehajamo na predstavitev kandidata dr. Anžeta Logarja. Izvolite, spoštovani imate besedo.