Govor

Dušan Šiško

Spoštovani kandidat.

Najprej, da izrazim zadovoljstvo, da sem prav vesel, da bomo v regiji dobili ponovno enega člana vlade, od katere tudi pričakujemo, da bo imela več posluha za probleme lokalnih skupnosti, kot pa je imela dosedanja vlada. Kot je znano, imamo v Posavju vrsto pomembnih energetskih in drugih industrijskih objektov, ki tako ali drugače vplivajo na okolje in prostor okoli lokacij, na katerih stojijo in delujejo. Seveda moram tudi vas vprašat, zakaj po vašem mnenju še do danes nismo rešili vprašanja končnega odlaganja radioaktivnih odpadkov, čeprav imamo že sprejeto desetletje lokacijo. Kaj boste storili, da boste končno prišli do te gradnje? Še bolj pa me zanima kako gledate na dejstvo, da tudi, če bo zgrajeno odlagališče v Vrbini bo Hrvaška polovica odpadkov ostala v elektrarni, saj Hrvati niso niti resno začeli iskati lokacije? Nenazadnje eden teden nazaj smo tudi slišali na televiziji kakšno mnenje imajo o tem in kdaj naj bi začeli graditi oni skladišče.

Potem. Glede na to, da ste do slej delali v družbi HES, ki gradi elektrarne na Spodnji Savi ste dobro seznanjeni z akcijo nevladne skupine za opazovanje rib, ki je s pravnimi postopki zaustavila gradnjo zadnje hidroelektrarne v verigi to je HE Mokrice. Verjamem, ker ste bili zaposleni tam, da ste se tudi sprehajali okoli te lokacije pa me mogoče zanima malo v šali in malo za res, če ste opazili kdaj tisto ribico, ki je zasidrana med skalami in gleda v luft, v zvezde? Ribica naj bi se imenovala zvezdogled. Kot gotovo veste smo Posavski poslanci o podpori skupno 51 poslancev plus še nekateri po pogovorih pred kratkim uvažili zakon, s katerim bi omogočili nadaljevanje gradnje Hidroelektrarne Mokrica. Podoben problem je pred kratkim nastal v zvezi z Nuklearno elektrarno Krško, ko poskuša skupina nevladnih organizacij razveljaviti dovoljenje za podaljšanje obratovanje Nuklearne elektrarne Krško do leta 2043. Zanima me kako gledate na te probleme in kaj nameravate storiti, da ne bi prihajalo do ogromne gospodarske škode?

Nadalje. Projektantske organizacije in načrtovalci prostorskih aktov v vsakdanji praksi že dlje časa ugotavljajo, da so rešitve njihovih vlog pogosto odvisne od subjektivne presoje državnega uradnika, ki to vlogo rešuje. In kar je še huje pri reševanju povsem enakih zadev je lahko mnenje enega upravnega delavca pozitivno drugega pa negativno. Prostora za dialog skoraj ni. Prošnje za sestanke pa pogosto zavrnejo. Če ti so pa dodatni argumenti niso slišani. Kot argument zakaj na neko zadevo ni možno pridobiti pozitivnega mnenja pogosto dobijo odgovor, da na primer postopek lokacijske preveritve ni ustrezen. Namesto, da bi MOP kot državni nosilec urejala prostor za področje poselitve preverjal kakšna je sprejemljivost tega posega v prostor. Enak poseg je na to spremenljiv, če se umesti v prostor po dolgotrajnejšem in dražjem postopku, pri čemer je učinek v prostoru popolnoma enak. Ali ste s temi problemi seznanjeni in kaj nameravate storiti, da uspeh posameznega posega v prostor ne bo odvisen od dobre volje uradnika? Občina Šoštanj spada, zaradi težke industrije med bolj ekološko degradirano okolje v Sloveniji: TEŠ, Premogovnik Velenje. Prebivalci na tem območju plačujejo visoki davek, zaradi onesnaženega okolja: zdravje, tresenje tal, onesnažen zrak, uničena infrastruktura. Seveda člane Slovenske nacionalne stranke Šoštanj zanima ali boste kot minister za okolje nadaljevali miselnost vašega predhodnika, da njihovo območje ni degradirano. Menijo, da bi Občina Šoštanj zaslužila pozornost in pomoč države. Želijo si trajnostne rešitve v obliki odškodninske rente, zato me zanima vaše mnenje ali boste kot minister za okolje lahko kaj postorili za Šoštanj. Okolje. Dejstvo je, da imamo zelo velik problem onesnaženosti in bo za ta problem potrebna čimprejšnja korektiva sprememba na vseh področjih. Problem predstavljajo predvsem uporaba nekakovostnih lesnih goriv, kurjenje v zastarelih kotlih in seveda problem. Država mora obvezno še dodatno zagotoviti finančna sredstva za gospodinjstva, mala podjetja in tako dalje preko EKO skladov. In sicer za nakup toplotnih črpalk oziroma kotlov na biomaso, nenazadnje tudi za nakup hibridnih in električnih avtomobilov.

V Slovenski nacionalni stranki seveda podpiramo prepoved in omejevanje vseh tako imenovanih nevarnih plastik z oznakami PET, PVC, PS in tako dalje to je res nujno. Zaradi različnih plastičnih izdelkov, ki so nadomestili steklene embalaže so pa propadle steklarne. Seveda takrat ni nihče razmišljal o delavcih, da bodo izgubili v teh steklarnah zaposlitev še manj pa so razmišljali o odpadni embalaži, ki pa se je začela sedaj kopičiti. Potrebna bi bila celovita prenova sistema ravnanja z odpadki, saj žal za približno 48 % odpadkov nimamo odjema, zato je potrebno čimprej zgraditi tudi novo sodobno in okolju ter ljudem prijazno sežigalnico. Avstrijci so težavo lepo rešili s sežigalnico na Dunaju. Segrevajo oziroma s to toploto tudi ogrevajo skoraj celotni Dunaj. Že pri ogledu sežigalnice na Dunaju, kamor smo šli s tem odborom in upam, da boste tudi vi imeli korajžo in nas popeljali kam kakšno stvar pogledati sem predlagal, da bi država naredila razpis za občine, ki bi želele imeti sežigalnico in da bi bil ožji izbor. Seveda bilo bi potrebno občinam, ki bi sežigalnice sprejele ponuditi tudi številne ugodnosti predvsem finančne. Ja, tukaj je nastal naprej. Od razpisa ni bilo nič mi se pa že skoraj dobesedno utapljamo v smeteh in blatu pri tem pa nas na vse zadeve zavira ali ARSO ali kakšne druge okolijske nevladne organizacije. Zanima me ali boste vi proučili moj predlog glede poziva občinam o sežigalnici?

Zadnje. Ali boste ARSO pripeljali iz lune, ker sedaj se ima, da je nad državo nad zemljo, da živi na luni in da ga boste pripeljali nazaj na zemljo in da bomo začeli bolje delati in hitreje?

Hvala za vaše odgovore.