Govor

Lidija Divjak Mirnik

Hvala lepa predsedujoči za besedo, lep pozdrav. Spoštovane kolegice, kolegi, gospod kandidata za ministra!

Kar dosti ste povedali v tej uri in nekaj, zato bom skrajšala malo svojo razpravo, ker ste na nekatere stvari že odgovorili. Jaz moram priznati, da iz tega kar sem slišala, deluje, da poznate vsebino ministrstva na katerem boste postali glavni šef, kar me navdaja z zaupanjem, da bomo lahko ene stvari primaknili mogoče malce hitreje kot se je to dogajalo sedaj, vendar pa so dejanja tista, ki štejejo ne to kar tukaj povemo, tako da to mi je všeč, da se strinjava.

Moja razprava bo razdeljena na več sklopov. Začela bom s sklopom podnebnih sprememb. Zanima me. Ali ima po vašem mnenju človek vpliv na podnebne spremembe? Kaj menite o tem, da stranka, ki ji pripadate, je pravzaprav do nedavnega zanikala vpliv človeka na podnebne spremembe in pa na globalno segrevanje? Kako se boste potemtakem soočili z evropsko zeleno strategijo do leta 2050? Zanima me, ali boste imeli podporo v stranki? Res je, da smo nazadnje na teh soočenjih priča temu obratu na glavo, jaz temu rečem, SDS-a, prej je bilo vse narobe, zdaj pa vse sprejemate, ampak ne glede na to, me zanima ali boste imeli podporo v stranki. Vam bom pa citirala eno zadevo. 10. 12. 2018, mestni odbor SDS, okrogla miza migracije in človekove pravice v prostorih Mestne občine Kranj. Citiram. »Gospod mag. Branko Grims je dejal, da je govorjenje o segrevanju zemlje velika laž, sem geolog in vem da ni tako, zemlja se v resnico ohlaja. Črni panter simbol Karantanije je izumrl ker se podnebne v Evropi ohlaja, saj je bil črni panter navajen na bolj toplo podnebne,« konec navedka. Torej, ali boste potemtakem imeli podporo v stranki, ker jaz sem razumela, da imate mogoče vi malce drugačno stališče od vidnega predstavnika vaše stranke.

Druga vprašanja oziroma drug sklop vprašanj se nanaša na vlogo okoljevarstvenih organizacij, konkretno na Mokrice. Okoljevarstveno soglasje za gradnjo Hidroelektrarne Mokrice kot zadnje verige v spodnjesavskih elektrarnah je sodniško razveljavljeno. Vemo, da bi lahko na Savi zgradili poleg Mokric še več hidroelektrarn. Glede na vaše preteklo delo je jasno, da se zavzemate za izkoriščanje energetskega potenciala na Savi. Torej vprašanje, kako vidite vlogo nevladnih organizacij pri vprašanju gradnje hidroelektrarn na Savi in po celotni Sloveniji? Dejali ste namreč, da tovrstne projekte zavirajo maloštevilna okoljevarstvena društva. Vprašanje je tudi, kje se mora po vašem mnenju končati ta gospodarski interes, ko pride do vprašanja zaščite in varovanja okolja. Zdaj kot minister pa ne boste mogli nastopati iz pozicije moči kapitala in gospodarskih interesov, ampak boste morali kljub temu upoštevati tudi mnenje različnih nevladnih organizacij. Torej, ali boste te nevladne organizacije enakopravno obravnavali ali, kot ste prej dejali, trije v gostilni se zmenijo, ustanovijo društvo in so že društvo v javnem interesu. To je prvo vprašanje. Drugo vprašanje, ali boste gradili hidroelektrarne na reki Muri? Vemo, da imamo tam kar nekaj civilnih iniciativ, in vemo, da je vlada, ki odhaja, povedala, da jih tam ne bo gradila. Zanima me, kaj mislite vi. Potem tretjič. Bivši predsednik oziroma še aktualni, gospod Marjan Šarec se je kot prvi premier javno zavzel za razmislek o gradnji JEK 2. Kaj menite o tej pobudi in kaj boste naredili za to, da pridemo do sklepa, kako naprej z jedrsko energijo v Sloveniji, ker časa nam zmanjkuje. Potem še vprašanje v zvezi z deponijo v Postojni. Zanima me, ali boste sprejeli ukrepe za dokončno sanacijo deponije v Stari vasi pri Postojni? Ker če se to ne zgodi, grozi Občini Postojna kazen v višini 75 tisoč evrov, kar je pri 20 milijonih budžeta Občine Postojna pravzaprav zelo velik znesek. Torej zanima me, kaj boste s tem storili. In pa še vprašanje meni ljubih kolesarskih poti, kot ste verjetno seznanjeni, če pa ne, pa še boste, ob Dravi gradimo dravsko kolesarsko pot, ki je povezava avstrijske kolesarske poti, potem čez Slovenijo do Hrvaške in bi to bil zelo lep turističen objekt, ki bi ga seveda v turistične namene odlično lahko Slovenija tudi koristila, vendar se seveda tudi pri tem zatika. Moje vprašanje se glasi, kako bo Ministrstvo za okolje in prostor reševalo težave pri enačenju kolesarskih poti s cestami pri pogojevanju postopka predhodne presoje vpliva na okolje, ki ogroža izvedbo velikega števila kolesarskih poti v dogovoru o razvoju regij, namreč tam so se župani dokončno dogovorili, na kak način si bodo te stvari razdelili. Vi veste, da to, da se župani nekaj dogovorijo, je kar velik dosežek. In imam zdaj občutek, da je MOK tisti, ki tukaj malce stvari, v navednicah bom rekla, »štopa«. Zato me zanima, kakšno je vaše stališče do dokončanja dravske kolesarske poti. To je zaenkrat v tej prvi fazi vse.

Hvala lepa.