Govor

Lidija Divjak Mirnik

Hvala lepa, predsednik, za besedo. Lep pozdrav, spoštovani kandidat.

Zdaj, gospa Muršič je pravkar pred menoj kar nekaj stvari že vprašala, ki sem jih tudi sama želela, zato bom se jaz, bom probala biti zelo, dosti krajša in slediti temu, gospod predsednik, kar ste na začetku povedali.

Spoštovani kandidat, hvala za vašo predstavitev. Iz vašega CV-ja izhaja, da ste zelo zasedeni gospod z dosti funkcijami. Ali ste se temu res pripravljeni odreči za to leto, mogoče dve? To je bolj retorično vprašanje, sicer. Všeč mi je bilo v vaši predstavitvi, ko ste povedali, da je ogromno dela bilo v tem mandatu narejenega. Res je. Minister Rudi Medved, ki prihaja iz Liste Marjana Šarca, je ogromno stvari opravil v tem času. Velja za zelo delavnega človeka in jaz bi se mu sama na tem mestu res zahvalila, da je opravil veliko delo. Jaz upam, da boste to delo tudi nadaljevali.

Zdaj pa k vprašanjem. Jaz bom o štirih sklopih govorila in kot rečeno, bom probala res biti zelo kratka. Prvič – financiranje in krepitev avtonomije občin. O tem vi niste govorili nič. Zdaj, v LMŠ se zavzemamo za to, da je potrebno prevetriti to zakonodajo, ki je vezana na lokalno samoupravo in seveda povečati pristojnosti in odgovornosti lokalnih skupnosti. V vašem koalicijskem sporazumu ste izpostavili za cilj krepitev avtonomije občin. Prvo vprašanje; na kakšen način se boste tega lotili? Drugič; kaj želite z večjo avtonomijo občin doseči? Tretjič; lahko izpostavite nekaj najpomembnejših konkretnih ukrepov za dosego tega cilja?

Bilo je že nekaj povedanega tudi o ZFRO-ju. Zanima me, torej, kaj menite o tem zakonu, ali ga boste nadaljevali? Z njim bi namreč 31 milijonov občine prihranile, ker bi se to preneslo na državo. Pri tem, v vaši koalicijski pogodbi pišete tudi o tem, da boste dvignili povprečnine za občine. Namreč, župani si zelo želijo drugačen način izračuna povprečnin, zato me zanima, kako boste izpeljali? Od kod boste vzeli denar za te višje povprečnine? In pa tretjič pri tem vprašanju, ali boste uvedli dve različni formuli - eno za občine in drugo za mestne občine? Mi vemo, da so mestne občine pri tej formuli zelo prikrajšane, ker pač opravljajo dodatna dela, ki jih druge, manjše občine, ne. Zato torej vprašanje, ali boste uvedli dve različni formuli, eno za manjše in drugo za mestne občine? Mimogrede, to je baje bilo dogovorjeno takrat, ko se je sprejemal Zakon o glavnem mestu, pa potem do tega drugega koraka ni prišlo. Zakaj, pa pravzaprav jaz ne vem. In pa še enkrat, kot sem dejala, kje boste dobili denar za višje povprečnine?

Potem, v okviru teh višjih povprečnin, me zanima tudi, to, kar piše v vaši koalicijski pogodbi – ponovna uvedba brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so istočasno vključeni v vrtec, ter spodbujanje za večjo vključenost vseh otrok v vrtce vsaj eno leto pred začetkom osnovne šole. Od kod boste dobili ta denar? Lani je bilo iz občinskih proračunov plačanih 302 milijona evrov za subvencije vrtcev. Dodatno polno subvencioniranje vrtcev za otroke, predvidevamo, da pomeni ca 100 milijonov dodatnih javnofinančnih izdatkov. Kje jih boste dobili? Pa z višjo povprečnino mislite v tej koalicijski pogodbi tudi graditi domove za starejše. Jaz se bojim, da boste morali to povprečnino še bolj dvigniti, ker vse to s tem denarjem ne bo šlo. Ampak ne glede na to, mene zanima, kako se boste lotili tega velikega izziva.

Nadalje, drugi podsklop, ustanovitev pokrajin. V LMŠ smo že zelo jasno povedali, da podpiramo ustanovitev pokrajin. Je pa zanimivo, da v vaši koalicijski pogodbi tega ni moč zaznati, vi tu nimate zaveze, da boste ustanovili pokrajine, čeprav je stranka SDS večkrat izpostavila, da bi bil razvoj regij hitrejši, če bi imeli pokrajine, s čimer se osebno zelo strinjam. Torej, vprašanja: prvič, kakšno je vaše mnenje glede vzpostavitve pokrajin; drugič, kako si predstavljate svoj model pokrajin; tretjič, kolikšno število pokrajin predvidevate; četrtič, katere naloge, pristojnosti ter obseg virov bi se po vašem mnenju moralo prenesti na pokrajine; petič, kako vidite pokrajine v odnosu do občin; in šestič, moje zelo osebno vprašanje, ker prihajam iz Maribora, ali se strinjate s posebnim statusom Ljubljane in Maribora v kontekstu pokrajin.

V podsklopu volilna zakonodaja; vemo, kaj se je dogajalo prejšnji teden. V LMŠ podpiramo spremembo volilnega in političnega sistema, s tem namenom smo podpisali tudi zakon, ki je bil zavrnjen prejšnji teden. Na kakšen način boste vi implementirali odločbo Ustavnega sodišča glede volilne zakonodaje, predvsem v luči tega, da je stranka, ki ji pripadate, podprla ta zakon, medtem ko vodilna stranka vaše koalicije tega ni podprla. Mislim, da se boste morali tu dobro pogovoriti v tej vaši koaliciji.

Pa še četrti sklop, ki bi ga odprla, to je sklop nevladnih organizacij. V LMŠ se zelo zavzemamo in spodbujamo delovanje nevladnih organizacij. Se mi pa zdi, da boste pa vi imeli tu malce težav. Zakaj? Bom približno citirala gospoda Branka Grimsa iz leta 2018, ko je napovedal, da če bo SDS zmagala na volitvah, bodo absolutno ukinili financiranje vseh nevladnih organizacij. Zato vas, spoštovani gospod kandidat, sprašujem, prvič, ali boste res ukinili financiranje vseh nevladnih organizacij. Drugič, kakšno je vaše stališče v zvezi s financiranjem nevladnih organizacij. Namreč, ukinitev nevladnih organizacij pomeni konec gasilskih, športnih, kulturnih, turističnih društev, tudi športa marsikje, v marsikateri občini, nenazadnje tudi katoliških vrtcev pa osnovnih šol, pa da o društvih upokojencev niti ne govorim. Samo v informacijo, nevladne organizacije so lansko leto dobile 300 milijonov evrov, v ta denar pa spadajo naslednja društva: lokalna kulturna društva, lovske, ribiške družine, prostovoljna gasilska društva, društva upokojencev, slovenski amaterski vrhunski športniki, oskrba invalidov v invalidskih društvih, tudi ogromno denarja gre za socialnovarstvene programe duševnega zdravja, preprečevanja nasilja in alkoholizma, pomoč brezdomcem, škofijski lokalni Karitas, Rdeči križ, skratka, da ne naštevam. Ali mislite res ustaviti financiranje nevladnih organizacij, kot pravi gospod Grims. Ker ste tu, se mi zdi, precej kontradiktorni, govorim o SMC-jevem volilnem programu in seveda o SDS-u. Če tega ne boste storili, me zanima, kako boste to pravzaprav preprečili.

To je za enkrat to, bom pa se še oglasila sproti. Hvala lepa.