Govor

Zahvaljujem se mag. Mateju Toninu za predstavitev.

In preden dam besedo članicam in članom odbora, da kandidatu postavijo vprašanja, bom za magnetogram prebral 2 pooblastili, in sicer poslanka Nataša Sukič danes na seji nadomešča poslanca dr. Mateja T. Vatovca in poslanec Dušan Šiško na današnji seji nadomešča poslanca Janija Ivanušo. Imam devet prijavljenih. Prvi trije, ki smo se prijavili, pa smo Samo Bevk, Jerca Korče in Robert Pavšič. Po teh treh uvodnih spraševalcih bom dal besedo kandidatu za ministra, da odgovori na zastavljena vprašanja.

Dovolite, da začnem. Današnji pogovor s kandidatom za obrambnega ministra mag. Matejem Toninom opravljamo v nekih posebnih okoliščinah, ki so globalne in s tem tudi za našo državo zelo zahtevne. V tem trenutku je zato najbolj pomembno, da se vsi zavedamo, da je naša skupna dolžnost in prioriteta, da poskrbimo za varen prehod v obdobje, ko naša glavna skrb ne bo več možnost pandemije, ampak vprašanje kako sanirati posledice in aktivirati razvojne priložnosti. Strateško pomembno je, da kljub menjavi oblasti zagotovimo nemoteno delo vseh ključnih služb v državi, da zaupamo stroki in znanosti ter da državljanke in državljane vodimo kot odgovorna politika, ki razume kdaj je čas za ideološke razprave, kdaj pa je čas, da preprosto stopimo skupaj.

Seveda bomo danes Socialni demokrati odpirali zahtevna vprašanja, ne samo danes, ampak ves teden. Naša prva skrb je organiziran in miren prehod čez viharno virusno obdobje. Znamo in zmoremo.

Sedaj pa k resorju in najprej k mojim vprašanjem. Spoštovani kandidat za ministra za obrambo mag. Tonin, veste, da je vodenje obrambnega sistema zelo odgovorno in zahtevno, še posebej v obdobju, ko se na eni strani srečujemo s kadrovsko podhranjenostjo vojaškega sistema in izzivi današnjega časa, kot so naraščanje konfliktnih žarišč v svetu, hibridne grožnje nove vrste bojevanj, migracije in še bi lahko našteval. Verjamem, da se tega dobro zavedate in da ste se za današnji dan, kot smo slišali v vašem tričetrturnem uvodu, tudi dobro pripravili. Ne glede na povedano, lotili ste se tudi že tem, ki jih bom sedaj vprašal, pa kljub temu.

Mislim, da je kadrovska podhranjenost Slovenske vojske v zadnjem petnajstletnem obdobju zelo velik problem. Ob vstopu v zavezništvo, 2003 je bil referendum, 2004 smo potem formalno vstopili, smo imeli smele načrte, a se zaradi krize po sicer obdobju debelih krav načrti niso uresničili. Nekaj zaradi pomanjkanja zanimanja mladih za vojaški poklic, nekaj pa tudi zaradi nekaterih afer, ki je marsikaterega mladega odvrnilo od vojaškega poklica. Tudi sam sem trenutno recimo zelo skeptičen, ko si vojska sama skupaj z vrhovnem poveljnikom iz leta v leto daje negativno oceno. Verjamem, da so to neki vprašalniki, ampak če ti v nekem podjetju, da rečem v narekovajih, govoriš, da je slabo, da nesposobno, da ne izvaja nalog kako boš potem mlade ljudi prepričal, da v tako podjetje vstopijo. Se pravi, da je treba spremeniti filozofijo. Zato bi vas vprašal kako boste uveljavili vojaški poklic kot konkurenčni poklic med mladimi na trgu delovne sile in s tem spodbudili pridobivanje novih pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Zanimiva se mi zdi ta vaša ideja, da bi za pripadnike Slovenske vojske po 45. letu starosti ustanovili varnostno službo. Sam ste povedali tudi, da se bojite polen in preprek, ki bi jih na tej poti lahko srečeval. Tudi sam mislim, da bi lahko bila ena taka prepreka. Kaj pa druga podjetja, ki delujejo na področju varnostnih služb v državi? Ali bi bila to neka nelojalna konkurenca, ki bi jo odplačevala država, če bi stopila pri varovanju tudi izven sektorja Slovenske vojske. To je eno vprašanje.

Glede zelo, bi rekel, aktualne problematike, o kateri smo razpravljali na seji Državnega zbora na začetku marca, to je glede novele zakona o vojaški dolžnosti. Vaša poslanska skupina je glasovala proti. Mislim, da ste se vi pri glasovanju vzdržal. Zanima me kako boste skupaj z vašimi koalicijskimi partnerji našli to rešitev. Nekaj ste o tej rešitvi že povedali na sami predstavitvi. Ali so te rešitve že usklajene tudi s koalicijskimi partnerji? Ali je to zaenkrat vaša ideja? In ali menite, da je možno to realizirati v naslednjih dveh letih in pol kolikor traja še ta mandat? Celo govori se o možnem referendumu, če bi bil zakon izglasovan, pa seveda ta zakon prej v Državnem zboru ni dobil podpore.

Mogoče ti dve ključni vprašanji, čeprav med prioritete niste postavili naborništva. Postavili ste na koncu samo tri prioritete. Bi pa nekaj še vprašal oziroma bolj opozoril kot vprašal. Obrambni sistem je zelo širok od Slovenske vojske, zaščite in reševanja, Civilne zaščite itd. Ampak znotraj Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske imate tudi Vojaški muzej Slovenske vojske. Ne pozabiti na to pomembno inštitucijo. Drugod po svetu so vojaški muzeji znotraj armad zelo visoko rangirani in tudi kadrovsko zelo močni. Tukaj bi apeliral na nadaljnje sodelovanje s parkom vojaške zgodovine, ki uspešno dela na področju in na promociji vojaške in s tem tudi slovenske zgodovine. Potem imate znotraj Slovenske vojske orkester Slovenske vojske, ki je zelo pomemben institut. Slovenska vojska in pa Ministrstvo za obrambo zelo uspešno že vrsto let sodeluje s Fundacijo Poti miru v Posočju, ki neguje tradicijo prve svetovne vojne. Moram reči, da se je Ministrstvo za obrambo zelo angažiralo skupaj z Ministrstvom za kulturo tako da je Pot miru v Posočju tudi na poskusnem seznamu svetovne dediščine pri UNESCU. To so sicer postranska vprašanja, ampak verjamem, da bo veselje delati tudi na tem področju.

Sam sem končal. Naslednja na vrsti pa je poslanka Jerca Korče, ki bo zastavila naslednji sklop vprašanj. Izvolite, kolegica Korče.