Govor

Vojko Starović

Hvala lepa na besedi, predsedujoča. Prvo lep pozdrav.

Tudi jaz moram v svojem imenu povedati, da sem z vašimi uvodnimi besedami, pozdravljam, za trud in pripravljenost sodelovati in narediti nekaj, da ostanejo te naše ljudje, ki so zunaj, povezani.

Namreč, jaz moram povedati, da imam tudi nekaj izkušenj. Jaz sem prej, hišo imam na Hrvaškem in sem tam tudi stanoval v Grožnjanu, mestu umetnikov, krasno smo se imeli. In vam povem, da tu v Istri so znali na tem področju na Bujštini, čisto vsi so slovensko razumeli. Resno. To je bilo tako povezano prej, ker ni bilo meje. Zdaj se je pa to nehalo. Se je nehalo. Dejansko mlajša generacija ne zna več slovenske / nerazumljivo /. Tako, da bi rekel za to, kar je bilo poudarjeno za Hrvaško se plača to obdržati. In v bistvu, mi smo imeli tudi neko društvo prijateljstva Hrvatov in Slovencev, ampak mislim, da je tudi ta povezanost, ko je bila, pa slovenščina pa to ustvarjati, moramo s sosedi vzpostaviti boljši kontakt. Sosedi, s katerimi se nikoli nismo tepli, to moramo zgodovinsko povedati, je resnično, čeprav zdaj imamo veliko problemov. In je treba gledati na te manjšine dejansko kot povezovalni most.

S tem v zvezi bi vas tudi vprašal ob stoletnici plebiscita, ki ga ne moremo proslavljati, ker smo bili ob del našega ozemlja. Pa vseeno bi vprašal za vaše stališče, pogled na to, ker to bo obeleženo na nek način nekako. In kakšen bo naš odnos do tega in kako se bomo mi te stvari lotili?

Glede problema glede Italije. Dejansko s tem zaščitnim zakonom bi se, predhodnik je govoril, to je problem. Ampak vračilo doma je pa tudi krasna priložnost, da se ta prisotnost Slovencev v zamejstvu prizna in pristopi. Moram pa povedati, da zadnjič, ko smo bili, mi imamo pač neko tako združenje svetega Urbana in gremo včasih kako vince probati in smo bili tako na, malo si po kleteh na naši strani brda, pa Collio na uni strani, ne. In ko se to srečuješ in naš Simčič kolega, tudi znan proizvajalec vina, je rekel zakaj imajo v Italiji tudi tako dobra vina, v Colliu, zakaj je rebula, tako naprej? Zato, ker tudi tam Slovenci pridelujejo vina. Tako malo za šalo, da olajšam.

Zdaj pa še eno zadevo bi poudaril, kar je bilo rečeno. Problem društev je povsod, ne samo pri nas, tudi obnavljanju. Ker s to individualizacijo družbe, ne, se ljudje manj družijo. Bolj se zapirajo v svoja okrogla in to verjamem, da je zamejstvu še bolj prisotno in je hud problem, kateremu bi veljalo, dejansko ne vidim zdaj, ne ponujam neke rešitve, ampak bi se veljalo temu problemu posvetiti.

Še na koncu bi rekel, včeraj ste imeli sestanek s sedanjim ministrom, ki prihaja iz SAB-a, ne? Ste imeli neko neuradno primopredajo, neki ste si dali in verjamem, vsaj od njega imamo obvestilo, da ste se dobro razumela in da bo nekako kontinuiteta in da zadevo bomo razvijali naprej.

Za konec bi pa vprašal samo eno to, bi se dotaknil glede, da ste v preteklosti dokaj jasnimi stališči glede dogodkov v polpretekli zgodovini. Upam in če nam poveste tudi, da to ne bo vplivalo na vaše odločitve. Ker moramo vedeti, v zamejstvu so te ljudje ideološko tudi heterogeni tako kot smo mi in to ne sme vplivati na neke odnose in odnos do Slovencev v zamejstvu.

Hvala lepa.