Govor

Ivan Hršak

Največ opredeljenih glasov članov Mandatno-volilne komisije je prejela Mateja Udovč. Ugotavljam, da smo določili kandidatko, ki jo bomo vključili v besedilo predloga sklepa, ki ga bomo posredovali v odločitev Državnemu zboru.

Na glasovanje dajem še naslednji predlog sklepa. Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep o imenovanju Mateje Udovč namesto članice Statističnega urada Republike Slovenije, ki ji mandat začne tečki z 20. 4. 2020. Pričenjam glasovanje.

Kdo je za? (12 članov.) Kdo je proti? (1 član.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1.B TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOGA SKLEPA O SPREMEMBAH SKLEPOV O SESTAVI IN IMENOVANJU PREDSEDNIKA, PODPREDSEDNIKA, ČLANOV IN NAMESTNIKOV ČLANOV PREISKOVALNE KOMISIJE O UGOTAVLJANJU DOMNEVNEGA PRANJA DENARJA V NKBM D.D., DOMNEVNEGA NEZAKONITEGA FINANCIRANJA POLITIČNE STRANKE SDS IN DOMNEVNEGA NEZAKONITEGA FINANCIRANJA VOLILNE KAMPANJE SDS ZA PREDČASNE VOLITVE POSLANCEV V DRŽAVNI ZBOR 2018. Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli delovno gradivo predloga sklepa, ki je objavljeno na spletni strani Državnega zbora in pa predlog predsednika preiskovalne komisije za razrešitev člana zaradi obstoja izključitvenega razloga. Uvodna pojasnila, predsednik preiskovalne komisije je na podlagi drugega odstavka 3. člena Zakona o parlamentarni preiskavi predlagal razrešitev člana mag. Dejana Kaloha, poslanska skupina SDS zaradi obstoja okoliščine iz prvega odstavka 3. člena zakona, ki predstavlja izključitveni razlog, in sicer ker je preiskovalna komisija sprejela dopolnitev dokaznega sklepa, s katero je odločila, da se kot priča pred preiskovalno komisijo tudi zasliši mag. Dejan Kaloh. V skladu s prvo alinejo prvega odstavka 3. člena namreč v preiskovalni komisiji ne sme sodelovati poslanec, če je preiskovanec ali priča v zadevi, ki se preiskuje. Janiju Janku Möderndorferju, članu in predsedniku komisije pa je 13. 3. 2020 prenehal mandat poslanca. V skladu z navedenim ste 16. 3 . 2020 prejeli delovno besedilo predloga sklepa, v katerega sta vključena oba navedena predloga. Poslanska skupina SDS in poslanska skupina SMC Mandatno-volilne komisije še nista obvestili o novem kandidatu za člana. Prosim navedene poslanske skupine, da čim prej predlagata novega člana, ter upravičenega predlagatelja, da poda predlog za predsednika komisije. Želi kdo o tem razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo in dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa. Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejem sklep o spremembah sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov preiskovalne komisije u ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranje politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018 v predlaganem besedilu.

Glasujemo.

Kdo je za? (16 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – ADMINISTRATIVNE ZADEVE. V okviru te točke bomo obravnavali predlog sklepa o spremembah sklepa o kriterijih za odmero dopusta, ki se obravnava le na Mandatno-volilni komisiji in ne tudi na seji Državnega zbora. Predlog sklepa je objavljen v sistemu UDIS in ste ga poslanke in poslanci prejeli. Predlog sklepa je pripravljen v skladu z novelo zakona o delavcih v državnih organih, ki je začela veljati 22. 2. 2020 in se nanaša na pravico do povečanja dopusta invalidom in tistim, ki negujejo in varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo. Želi kdo o tem razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo.

Prehajamo na glasovanje o predlogu sklepa o spremembi sklepa o kriterijih za odmero dopusta. Glasujemo.

Kdo je za? (15 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet. Prehajamo še na obravnavo predloga za imenovanje vodja kabineta predsednika Državnega zbora z dne 16. 3. 2020. Predlog ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. K tej točki dnevnega reda je vabljen predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, ki ga prav lepo pozdravljam. Uvodna pojasnila. Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič Mandatno-volilni komisiji predlaga, da na položaj vodje kabineta predsednika Državnega zbora imenuje Moniko Šuligoj. Odlok o notranji organizaciji, delovnih mestih in nazivih v službah Državnega zbora v drugem odstavku 18. člena določa, da javnega uslužbenca na položaj vodje kabineta imenuje Mandatno-volilna komisija na predlog predsednika Državnega zbora. Želi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič predlog dodatno obrazložiti? Izvolite, beseda je vaša.