Govor

Se že predstavljam (Uroš Brežan, župan občine Tolmin). Spoštovani predsedujoči, kolegi župani, predlagatelj, bivši kolega Franc Kramar iz Bohinja, spoštovani minister, vsi poslanci in poslanke. Hvala za vabilo in možnost, da spregovorim.

Ne bom nadaljeval tistega, kar je že predlagatelj mislim, da dovolj dobro utemeljil. Moram reči, da pa me je zbodla tukaj ena stvar, to je mnenje bivših kolegov iz Državnega sveta, pa jim bom malce osvežil spomin, kajti na mojo pobudo je prav Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj 5. junija 2017 obravnavala poročilo k priporočilu v zvezi z učinkovitim izvajanjem Zakona o Triglavskem narodnem parku, ki sta ga takrat pripravila poslanca mag. Alenka Bratušek in pa mag. Matej Tonin. Takrat je Državni svet, najprej komisija potem tudi Državni svet na svoji plenarni seji sprejel dva sklepa. Prvi, Vlada naj v državnem proračunu za leto 2017 ter v načrtu razvojnih programov za naslednja leta zagotoviti ustrezna denarna sredstva za izvajanje 10. in 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku. In drugič, Vlada naj v skladu z načrtom upravljanja Triglavskega narodnega parka za obdobje 2016-2025 zagotovi sodelovanje vseh vpletenih resornih ministrstev pri izvajanju 10. in 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku.

To, kar se mi zdi tudi pomembno in je tudi zapisano in je bilo soglasno sprejeto v Državnem svetu, da so se takrat, smo se takrat državni svetniki strinjali in tako zapisali: »Državni svetniki izražajo pričakovanje, da se zakon začne uresničevati v celoti in na ta način izpolnijo dane obljube v času sprejemanja zakona in pričakovanja lokalnega prebivalstva o razvojnih priložnost v edinem slovenskem narodnem parku.« Meni se zdi pomembno, da je v tem mnenju takratnem Državnega sveta bila potegnjena tudi paralela med Zakonom o glavnem mestu in Triglavskim narodnim parkom, zato se mi zdi, da prehajamo na eno zelo spolzko področje, če začnemo enačiti vsa zavarovana območja. Slovenija ima eno glavno mesto in ima eden narodni park, zato si ta zasluži, da ga obravnavamo na tak način kot je danes predvideno v spremembi zakona tukaj pred vami. To bo konec koncev pomenilo tudi izpolnitev obljub, ki so bile dane v letu 2010, ko je bil ta zakon sprejet prav v tem Državnem zboru kolikor vem brez glasu proti in ta visoka pravzaprav več kot plebiscitarna podpora zakonu pa je bila zagotovljena s tem, da so bile poleg omejitev, ki so seveda nujne za ohranjanje narave bile obljubljene tudi razvojne spodbude, ki jih bomo danes, če boste to potrdili in če bo to potrdil Državnem zboru na plenarnem zasedanju tudi uresničili. Mislim, da bo kot država Slovenija in da bose kot Državni zbor s tem pokazali neko usmeritev te države kot zelene trajnostne in boste narodnemu parku dali tako veljavo kot jo mora imeti.

Hvala lepa.